Dobré ráno, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

39 ve smrzicichSmržice díky obecní zeleni opakovaně uspěly v řadě mezinárodních soutěží, přičemž dnes zde působí několik úspěšných firem, pořádají se tu zajímavé akce a stěhují se sem mladí lidé. Přesto se zde v tuto chvíli nemluví téměř o ničem jiném než o tom, že rodina smržické starostky Hany Lebedové před lety účelově vykoupila pozemky v obci, aby po plánované změně územního plánu na nich může pořádně vydělat. A to navzdory tomu, že podle dřívějších slibů k ničemu takovému dojít nemělo...

Nedávno po Smržicích někdo vylepil letáky upozorňující na skutečnost, že z ´orné půdy vykoupené starostkou obce na jméno jejího syna se přes noc stanou lukrativní stavební pozemky´. Prostým rozhodnutím zastupitelstva by totiž jejich cena přibližně dvacetkrát vzrostla. „Děsí mě představa, že by se mělo v budoucnu stavět tam, kde se již stavět nikdy nemělo. Důvodem je mimo jiné hranice ochranného pásma vodního zdroje. Jsem obyvatelem ulice Jižní, a proto se mě tato kauza přímo dotýká,“ upozornil Večerník například Michal Smékal ze Smržic, který nechce být v této věci pouze pasivním přihlížejícím.  

O co jde?

Před několika lety Tomáš Lebeda, syn smržické starostky Hany Lebedové, koupil několik pozemků. Z minimálně z jednoho z nich se už dříve měl stát stavební pozemek. Nyní by to mělo platit i pro rozsáhlý pozemek o výměře osmnáct tisíc metrů čtverečných. Jelikož standardní výměra místa pro stavbu rodinného domu je tisíc metrů čtverečných, mohlo by tedy na něm stát osmnáct domů. Nic takového však dosud nebylo možné. Pozemek byl dosud v katastru veden jako orná půda, na které se stavět nesmí.

I proto je její hodnota mnohonásobně nižší. To by se však po schválení plánované změny územního plánu změnilo...

Zemědělci se půdy vzdát nechtějí

Michal Smékal není jediným, kdo upozorňuje na fakt, že s něčím podobným se v minulosti rozhodně nepočítalo. „Připadá mi to jako podvod na lidi. Pamatuji si, že naproti uvedeným pozemkům chtěla jedna paní stavět, a proto žádala o změnu územního plánu. Její žádost však byla zamítnuta. Bylo jí tehdy řečeno, že se Smržice už nebudou rozšiřovat směrem „ven“. Musím říct, že změna názoru vedení obce v čele se starostkou mě hodně překvapila. Přijde mi to minimálně nemorální. Přitom jsem s ní nikdy neměl problém a celá tato záležitost mě hodně překvapila,“ vyjádřil se Rostislav Přikryl, předseda Zemědělského družstva Smržice a někdejší dlouholetý zastupitel.

Právě ZD Smržice má pozemky od Tomáše Lebedy v nájmu a hospodaří na nich. „Je to nejlepší půda, jakou máme k dispozici. Neradi bychom o ni přišli. V nájemní smlouvě je sedmiletá výpovědní lhůta, na jejímž dodržení hodláme trvat,“ potvrdil Večerníku Přikryl, který byl členy zemědělského družstva vyzván, aby se veřejného jednání zastupitelstva zúčastnil.

Zažijí Smržice historické zastupitelstvo?

Vedení obce bude o změně územního plánu jednat 24. října. Jednání je ze zákona veřejné, může tedy na něj dorazit kdokoliv. Obcí se ale proslýchá, že jeho začátek byl posunut už na dvě hodiny odpoledne, což je konkrétně ve Smržicích přinejmenším neobvyklé. „Pokud by tomu tak skutečně bylo, vypadalo by to jako hodně účelové. Co si pamatuji, tak zastupitelstvo se od roku 1991 vždy scházelo v šest hodin, tedy až poté, co přišli lidé z práce,“ reagoval Rostislav Přikryl.   

Starostka je na dovolené

Na celou situaci byla upozorněna i organizace Transparency International, která se zabývá bojem s korupcí. Podle mnohých by se totiž v případě hlavy Smržic mohlo jednat o ukázkový příklad střetu zájmů. Smržická starostka se k celé záležitosti v průběhu uplynulého týdne vyjádřit nemohla. „Paní starostka je na zahraniční dovolené,“ sdělila nám pracovnice úřadu. Pro jeden z regionálních serverů se už dříve v této věci vyjádřila v tom smyslu, že se změna na stavební parcelu v daném místě netýká pouze pozemku jejího syna a že ji navrhuje sám architekt, který na územním plánu spolupracoval. Vyjádření Hany Lebedové se bude snažit Večerník získat v tomto týdnu a přineseme vám jej už v příštím čísle.

Prostějov už má něco podobného za sebou

Kauza, kdy politik výrazně vydělá na změně územního plánu, není v komunální politice ničím novým. Tehdejší prostějovský starosta Jan Tesař a místostarosta Vlastimil Uchytil svého času koupili pozemky za velodromem za cenu orné půdy přibližně měsíc před tím, než se z nich změnou územního plánu staly výrazně dražší stavební parcely. I v této souvislosti se živě spekulovalo o tom, že využili informací, které coby zástupci města měli k dispozici. Případem se tehdy zabýval Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality z Brna. Žádné zákonné pochybení však nezjistil.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...