Příjemnou noc, dnes je neděle 8.9.2024
svátek slaví Mariana,
zítra Daniela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

38 prehradaTak se to přece jen stihlo už v první pětiletce! Po čtyřech letech od začátku vypouštění a rok od zahájení prací na rekonstrukci hráze je na úterý 1. října ohlášeno slavnostní ukončení projektu revitalizace plumlovské přehrady. Při této příležitosti zde proběhne schůzka mezi zástupci Povodí Moravy a okolních obcí. Aktuálně na přehradě  ještě zůstává několik nedodělků.

Oprava hráze plumlovské přehrady za necelých STOČTYŘICET MILIONŮ korun jde do finále. Dělníci už od minulého týdne začali po obou stranách nově položené silnice montovat pozinkované zábradlí. To nahradí i charakteristickou betonovou zídku, která se v posledních letech nacházela ve velmi špatném stavu. „Docela mi to vyrazilo dech. Ta betonová zídka k hrázi i celé přehradě vždy neodmyslitelně patřila a jednoznačně dotvářela její charakteristický ráz. Něco podobného jsem přitom viděl i na jiných přehradách. Je tu teď sice krásný nový asfalt i kvalitní obložení hráze, ale procházka po ní mi bude připomínat spíše chůzi v nějaké super moderní ohradě pro dobytek. Za ty peníze, co to všechno stálo, tu mohli udělat novou betonovou zídku,“ netajil své rozčarování náš pravidelný čtenář Michal, který dění na přehradě dlouhodobě sleduje.

Našli se však i zastánci výsledného řešení. „Pozinkované materiály jsou velmi odolné a zábradlí bude na rozdíl od betonové zídky téměř nezničitelné. Kromě toho se výhledem na vodu v přehradě budou moci těšit i malé děti, bez toho, aniž by je rodiče museli zvedat nahoru,“ poznamenal jeden z cyklistů, kterého se Večerník při páteční návštěvě na přehradě zeptal na názor. Tento všímavý muž z Plumlova však měl jiné poznámky. „Je to tady pěkné. Líbí se mi například, že silnice na hrázi je zkosená, takže voda z ní bude bez problému odtékat pryč a nebude ji tak devastovat. Co naopak nechápu, proč za starou hrází neposekali na dně ty kopřivy, co tam rostou. Sekat se to nyní už bude obtížně, protože na dně už stojí voda.  Jestli tam ty kopřivy zůstanou, až se to celé napustí, tak na dně shnijí. Ale kdo ví, třeba si někdo myslí, že je pochroupou ti amuři, kteří tu snad někdy budou,“ usmál se muž, který je zároveň i vášnivým rybářem.  

Obce by měly na čistou přehradu přispívat

Revitalizace přehrady po čtyřech letech oficiálně skončí v úterý 1. října. To by mělo na hrázi plumlovské přehrady proběhnout slavnostní předání stavby. Setkají se tu zástupci obcí Mikroregionu Plumlovsko s vedením Povodí Moravy, které na stavbu po celou dobu dohlíželo. „Při této příležitosti se budeme bavit i o tom, jak se okolní obce budou podílet na financování provozu srážedel umístěných na přítocích do nádrže. Ta by měla zamezit přísunu dalších živin pro jedovaté sinice.Srážedla poběží vždy od května do října a to až do té doby, než všechny okolní obce budou mít kanalizaci. Náklady na jejich provoz se budou pohybovat v řádech stovek tisíc korun ročně, dlouhodobě je nejsme schopni hradit pouze z našeho rozpočtu,“ sdělila Gabriela Tomíčková, tisková mluvčí Povodí Moravy. Té jsme se rovněž zeptali, jak to vypadá s budováním mokřadu, který by měl vzniknout na začátku přehrady. Tato talzvané litorální zóna bude zajišťovat přirozené filtrování přitékající vody.

O jejím vzniku se mluví už od dubna 2011.„Zatím tu proběhly terénní úpravy. Práce zde budou  pokračovat i po oficiálním ukončení revitalizace. Napuštění přehrady jim však vadit nebude,“ reagovala Tomíčková. 

Oprava hráze by měla proběhnout i v případě Pod-hradského rybníku v Plumlově. „Stále probíhají jednání s majitelem objektu na hrázi. S rekonstrukcí bychom rádi začali už v říjnu,“ uvedla na závěr Tomíčková.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...