Příjemnou noc, dnes je neděle 8.9.2024
svátek slaví Mariana,
zítra Daniela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

37 preciosa2Dvacet jich dostalo padáka. Ti zbývající se bojí o svoji budoucnost. Zaměstnanci firmy Preciosa z Brodku u Konice nemají příliš důvodů k radosti. Pokud skončí na dlažbě, práce se jim nebude hledat vůbec snadno. Situace v celém prostějovském regionu je totiž nepříliš radostná. Možností, jak sehnat práci, je stále méně...

 

A tak se může stát, že řadě lidí na Konicku za chvíli nezůstane nic jiného, než se jít pást... „Je mi něco málo přes padesát, manželka je druhým rokem nezaměstnaná. Obě děti máme na vysokých školách v Brně, splácíme i nějaké půjčky. Nevím, jak by to dopadlo, kdybych o práci přišel ještě já,“ přemítal námi oslovený zaměstnanec společnosti Preciosa z Brodku u Konice, který se však o další budoucnosti podniku odmítl jakkoliv vyjadřovat. Z pochopitelných důvodů, bojí se o místo...

Úspěšný závod vyrábějící speciální díly pro broušení skla totiž nedávno zasáhla další vlna propouštění. A tak ještě do konce letošního roku by o práci mělo přijít dalších čtyřicet zaměstnanců. Celkem tak letos brodeckou Preciosu opustí již šedesát lidí! Důvod je prostý: vyrábělo se tu více, než bylo třeba... „Kapacita výroby je vyšší, než kolik v tuhle chvíli potřebujeme. Máme zde již příliš velké zásoby, které nejsme schopni vyčerpat,“ vysvětlil Večerníku Stanislav Kadlec, tiskový mluvčí Preciosy.

Místo dovolené dostali padáka

Bohužel, jak už jsme naznačili, nejedná se o první letošní hromadné propouštění v Presiose a na Konicku vůbec. Například už začátkem července skončila na dlažbě třicítka žen ze společnosti Jaroslav Uhlíř Konice. Firma zároveň zavřela pobočky v Lipové a Konici, výrobu částečně přesunula do Horního Štěpánova.

Práce je, ale je jí málo

Propuštění lidé práci na Konicku v dohledné době určitě jen tak neseženou. Tamní úřad práce aktuálně nabízí šestnáct volných míst. Zájem je o kuchaře v Konici, číšníky v Přemyslovicích a pomocné dělníky na stavbě ve Hvozdu. Z Konice se dá dojíždět také do Kostelce na Hané, kde hledají frézaře kovů či obsluhu robotového pracoviště. Že by však některá firma v tomto regionu nabírala desítky lidí, tedy tolik kolik jich jiné propouští, tak to v tuto chvíli opravdu nehrozí.

Dojíždět, nebo se odstěhovat?

Jak vyplynulo z aktuální zprávy krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci, na Prostějovsku se naštěstí přece jen místy najdou jisté světlé výjimky. „V současné době nabízí vyšší počet volných míst například strojírenská společnost Futures Contproduct z Vranovic-Kelčic, která hledá tři desítky zaměstnanců do profesí instalatér, zámečník, svářeč, lakýrník, montážní dělník a výstupní kontrolor,“ uvádí analytik Úřadu práce Jaroslav Mikšaník. Výtah zprávy spolu s čísly najdete na straně 15 dnešního vydání.
Dlouhodobě nezaměstnaným lidem na Konicku, kteří mají skutečný zájem pracovat, tak bohužel zbývají hlavně dvě možnosti. Buď za prací dojíždět i několik desítek kilometrů, nebo se rovnou přestěhovat jinam.
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...