Dobré ráno, dnes je sobota 27.7.2024
svátek slaví Věroslav,
zítra Viktor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Místo sklizně zavlažování, místo kombajnů hasičské vozy. Tak to v průběhu uplynulého týdne vypadalo na polích Prostějovska. Nejprve ve čtvrtek během žní shořelo osm hektarů pole ve Vícově, následující den pak o polovinu menší plocha u Suchdolu. Přetíženým profesionálům v obou případech výtečně asistovali dobrovolní hasiči. A Večerník byl u toho!

Tak velký požár ve Vícově už dlouho nepamatují. Ve čtvrtek uplynulého týdne tam shořelo osm hektarů pole, přičemž požár se přenesl také do jedné zahrady u rodinného domu. Hrozilo, že od jeho plamenů chytne i několik dalších domů, kde žijí převážně starší lidé. To se však díky zásahu hasičů nestalo! Podle místních jako první k požáru dorazili dobrovolníci z Plumlova. Za asistence kolegů z Vícova, Ptení a Kostelce na Hané se jim společně s profesionály z Prostějova podařilo požár včas uhasit.

Ve Vícově se hrálo o čas

Ve čtvrtek kolem poledne tu kombajny sklízely ječmen. Požár zřejmě vznikl od horkých výfukových plynů z kombajnu. Vyloučeno není ani to, že secí stroj narazil na kámen, načež přeskočila jiskra a od ní se vzňalo přeschlé obilí.

Faktem je, že na místo asi za dvacet minut jako první dorazili hasiči z Plumlova. Ti se v první řadě snažili zabránit tomu, aby se požár nerozšířil k  rodinným domům stojícím poblíž. To se jim ve spolupráci s  ostatními podařilo. „Bylo vidět, že všichni, co tu zasahovali, přesně věděli, co mají dělat. Já sám jsem se snažil svůj pozemek kropit hadicí, aby se na něj oheň nedostal. Bez včasného zásahu hasičů by to však zřejmě špatně skončilo...,“ vyjádřil se jeden z  majitelů domů stojících blízko ohořelého pole.

Plameny mezitím zničily strom, část plotu a věci uložené na vedlejší zahradě. V ní hasiči pokáceli také doutnající strom. „Po likvidaci požáru předali hasiči prostor místostarostovi obce a místní jednotka hasičů zůstala do čtvrteční půlnoci na místě jako dohled. Výše škody byla předběžně vyčíslena na sto dvacet tisíc korun,” uvedla tisková mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.  

U Suchdolu shořely čtyři hektary

Hned následující den se situace opakovala u Suchdolu. Krátce po jedné hodině tam kromě profesionálů z  Prostějova dorazili také hasiči ze Suchdolu, Konice a Brodku u Konice. I ti si věděli rady a oheň dokázali rychle dostat pod kontrolu. „Příčinou vzniku požáru byla technická závada na secím stroji. Škoda se odhaduje na padesát tisíc korun,“ prozradila Večerníku Vladimíra Hacsiková, která tak pouze potvrdila skutečnost, že hasiči se v  závěru uplynulého týdne skutečně nezastavili. V souvislosti s  extrémním horkem jen ve čtvrtek v  Olomouckém kraji došlo k  dalším pěti požárům na polích, mimo jiné hořelo i strniště nedaleko Rozstání.   

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...