Příjemnou noc, dnes je sobota 27.7.2024
svátek slaví Věroslav,
zítra Viktor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram
32 kouleKrumsín je skutečnou Mekkou českého petanque. Devět hráčů elitní stovky celostátního žebříčku v této hře pochází právě z této vísky na Prostějovsku. Patří mezi ně i jeho aktuální lídr, jednadvacetiletý František Kaplánek. Borci v metání koulí na přesnost se v neděli setkali na pláži U Vrbiček na tradičním Koulení. Konkurence byla velká, zahrát si však mohl každý, kdo přišel... Mimo svou domovskou krumsínskou arénu nakonec vyrazilo celkem třináct dvoučlenných týmů. „Někteří z nich se vrátili ze včerejšího mistrovství republiky dvojic v petanque, které se konalo v Roudnici nad Labem,“ upozornil pořadatel akce Karel Janeček. Koulení má v Krumsíně stejně jako na pláži U Vrbiček dlouhou tradici. „Radek Kocourek, který má pláž pronajatou, pochází z Krumsína. Petanque ho tedy nemohl minout. Díky tomu zde turnaje pořádáme už asi šestým rokem,“ prozradil Karel Janeček.
Na Prostějovsku se od března do prosince koná celkem dvanáct turnajů v petanque. Devět z nich je zařazeno do seriálu Čepek. Na jeho špici je nyní dvojice František Kaplánek a Zbyšek Pořízka. Prvně jmenovaný zároveň vévodí celostátnímu žebříčku a byl též jedním ze čtyř reprezentantů, kteří Českou republiku zastupovali na Mistrovství světa juniorů.
„Na našich turnajích se setkává stálý okruh lidí. Zápasy jsou však otevřené, zahrát si může přijít úplně každý. Je pravdou, že kvalita jednotlivých dvojic je po absolvování celé řady turnajů poměrně dost vysoká. A to se musí někde projevit. Na druhou stranu v petanque více jak v kterémkoliv jiném sportu platí, že vyhrát může každý,“ vyjádřil se pro Večerník Karel Janeček.
Účast na turnajích už není tak vysoká jako bývala. „Rekord máme stočtyřicetčtyři lidí. Ovšem tehdy se akce zúčastnilo i hodně svátečních hráčů. Nyní se utkávají především kamarádi, kteří si bez pravidelného hraní petaque neumí život skoro ani představit,” vysvětlil Janeček, který sám petanque na té nejvyšší české úrovni nehraje. „Nejsem registrovaný, více energii než hraní věnuji pořádání turnajů. Samozřejmě, že si občas zaházím, na našich turnajích vystupuji pod přezdívkou amatér Karel,“ smál se Janeček, který však přímo na hřišti dokazoval, že s koulemi si rozumí více než dobře. Ne nadarmo mu v seriálu Čepek patří solidní šesté místo...
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...