Dobré dopoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 vyhledÚžasná stavba nové rozhledny na Kosíři se stala letním turistickým tahákem číslo jedna (nejen) na Prostějovsku. Svědčí o tom statistiky její návštěvnosti. Za měsíc od jejího otevření se sem přišlo podívat už přes dvanáct tisíc lidí, během jediného dne si lístek na vyhlídku koupilo i 1 400 návštěvníků. Nad chováním některých z nich však zůstává rozum stát. Navzdory všem vandalům i škarohlídům by se měla rozhledna stejně jako její okolí i nadále zvelebovat.

Schody si nekoupili, ale svůj otisk na nich chtějí zanechat. Nezdráhají se přitom bezohledně ničit něco, čeho by oni sami nikdy nebyli schopni. Jejich slepičí mozeček stačí akorát na to, aby vzali fix a svým nesmyslnými klikyháky počmárali to, co patří všem. Řeč je o vandalech naprosto nepochopitelně hyzdících nedávno otevřenou rozhlednu na Kosíři. „Chování těchto výrostků mě strašně vytáčí. Najdou se i takoví, kteří na vrcholu stavby kouří a cigarety típají o dřevěné trámy. Takové chování prostě nedokážu pochopit,“ rozohnil se starosta Drahanovic Ivo Richter. Muž, který dlouho prosazoval „trvanlivější“ ale dražší kamennou rozhlednu, je nakonec spokojen i s levnější „dřevěnou“ variantou.

Jak dlouho se budeme z rozhledny těšit?

Základ rozhledny tvoří kamenem obložený betonový monolit, kostru pak kovová konstrukce. „Stavba určitě něco vydrží. Podle slov architekta tu bude minimálně padesát až osmdesát let. Její kovový vnitřek vydrží i déle. Pokud bude problém s některým z dřevěných trámů, lze ho bez problémů vyměnit, aniž by hrozilo zřízení,“ osvětlil Richter důvtipné řešení stavby, kterou navrhl uznávaný brněnský architekt Svatopluk Sládeček.

Okolí rozhledny se zazelená

Půvabná rozhledna na Kosíři se jasné většině návštěvníků jednoznačně líbí. Stav jejího okolí, kde byla vykácena řada smrků, však už méně. Kolem to stále vypadá jako na staveništi. „Vše se tu brzy zazelená. Nové listnaté stromy, které nebudou dosahovat takových výšek jako původní smrky, zasadíme příští rok na jaře.  Tím podpoříme druhovou pestrost typického smíšeného lesa, který na Kosíři vždy rostl.

I po vysazení nových stromů však chceme, aby si vrchol Kosíře uchoval charakter lesní louky,“ sdělil Oldřich Bárta, šéf prostějovské pobočky Lesů ČR, jimž pozemky na Kosíři vesměs patří.

Kdy bude altánek?

Státní podnik chtěl již v srpnu v bezprostřední blízkosti novostavby pro turisty začít budovat dřevěný altánek. Jeho autorem měl být stejně jako v případě rozhledny uznávaný brněnský architekt Svatopluk Sládeček. Jenže celou věc zkomplikovaly jeho vážné zdravotní problémy. Kvůli nim musel třiačtyřicetiletý tvůrce řady invenčních domů od projektu nakonec odstoupit. Stavba altánku tak nabrala zpoždění.

Nedodělky se řeší

Rozhledna je jasnou většinou lidí vítána s velkým nadšením. Po její návštěvě se však často opakuje jedna připomínka. „Je bezvadné, že tady něco takového vzniklo. Z rozhledny bylo krásně vidět na Praděd i Svatý Hostýn.  Rozhledna má jedinou chybu a to, že na vrcholu není mapa, ve které by si člověk mohl najít, co ve kterém směru vidí,“ vyjádřil se v pátek návštěvník Stanislav Forman.

I v tomto případě by mělo být lidem brzy vyhověno. „Mapa se už vyrábí, na rozhledně se objeví v nejbližší době,“ reagovala Hana Rozsypalová, předsedkyně mikroregionu Kosířsko, který za výstavbou rozhledny stojí. 

Rozhledna na Kosíři znamená splněný sen pro celé generace turistů, jejichž kroky vždy směřovaly na vrchol hanáckého Mont Blancu. Tomu však dlouhá léta chyběla jakákoliv dominanta. Stavba, která byla slavnostně otevřena 22. června, přišla na 6,5 milionů korun. Na jejím financování se kromě Olomouckého kraje a obcí z mikroregionu Kosířsko podílela také řada soukromých mecenášů.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...