Příjemnou noc, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

28 prehradaHnědý Podhradský rybník s vodou obsahující sinice, zelená plumlovská přehrada se vzrůstající zelení. Ale také očividné pokroky při opravách hráze či začátek zkušebního provozu srážedel, která by měla na přítocích do obou vodních nádrží zabránit přísunu živin pro jedovaté bakterie. Taková je aktuální prázdninová situace na plumlovské přehradě, jejíž revitalizace začala před více než třemi lety.

V Mostkovicích už několik týdnů panuje čilý stavební ruch. Je jasné, že jestli se letos na přehradě něčeho dočkáme, pak to bude opravená hráz. Průběh prací naznačuje, že po rekonstrukci opravdu "prokoukne". To však bude asi tak všechno.

Šance, že by se v nádrži mohl už letos v létě vykoupat jediný dobrovolný plavec se fakticky blíží nule. V nádrži se daří pouze žábám a vzrůstající vegetaci. V průběhu týdne by se s ní měl poprat obojživelný stroj. „Termín sečení se protáhl kvůli tomu, že byl zapůjčený v povodňových oblastech,“ vysvětlovala na konci týdne tisková mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

V průběhu tohoto týdne by se měl spustit zkušební provoz srážedel, která se v boji se sinicemi dle Povodí Moravy osvědčila při revitalizaci Brněnské přehrady. „V pátek je pracovníci naplnili síranem železitým, od příštího týdne poběží ve zkušebním provozu. Kdy přejdou do plného provozu, se zatím nedá odhadnout,“ uvedla Tomíčková. Teprve poté, co se tak stane, se však bude moci začít s dopouštěním přehrady. Nejdříve se tak stane v srpnu.  Otázkou rovněž je, proč se na začátku přehrady a Podhradského rybníka dosud nezačalo s budováním litorálních pásem s rostlinami, jejichž kořeny mají v budoucnu zajistit čištění vody místo chemie. 

V Podhraďáku jsou hnědé řasy i sinice

Obdobně jako loni se voda v Podhradském rybníce i letos zbarvila do hněda. „V rybníce se daří hnědým řasám, které však na rozdíl od sinic nejsou toxické. Z rozboru vody vyplynulo, že jsou v ní i buňky sinic. Nejsou tu však v takovém množství, aby to bylo pro plavce nebezpečné,“ reagovala na náš dotaz Gabriela Tomíčková.  Zda se sinice v Podhraďáku v průběhu léta rozmnoží podobně jako minulý rok, zatím není jisté. Po zkušenostech z loňska se to však jeví jako dosti pravděpodobné. V souvislosti s neustálým vypouštěním splašků do rybníka se toho totiž od loňského roku bohužel mnoho nezměnilo. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...