Dobré odpoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE U některých akcí je celkem jedno, jestli je pořádáte v létě nebo v zimě. Například na koncert Jarka Nohavici lidé dorazí v lednu stejně jako v červenci. V sobotu se v příjemném přírodním areálu „Na rybníčku“ v Brodku u Konice konala akce skrz naskrz letní. Premiérový ročník Brodecké Neckyády ve velmi vlídném počasí přitáhl pozornost mnoha desítek diváků. Ti zde mimo jiné mohli obdivovat „báječné lidi na šílených plavidlech“.

Do úvodní a zřejmě nejatraktivnější soutěže se zapojila pětice čtyřčlenných týmů. Ty se utkaly v soutěži o nejvtipnější podomácku vyrobené plavidlo. O výsledcích rozhodovali samotní diváci. Konečné pořadí ukázalo, že nejvíce sympatií u početného publika získal ten, kdo se nejvíce vymáchal ve vodě. Celé klání se tak klidně mohlo pořádat pod heslem „Kdo není mokrý s námi, je suchý proti nám.“    

Ve velmi nabité konkurenci nakonec zvítězil malý trojmístný člun velmi trefně pojmenovaný jako Trosky. Tomuto názvu odpovídal nejen jeho design, ale především plavební schopnosti. Díky kombinaci obou těchto faktorů se jeho posádka třikrát vymáchala ještě před tím, než se vůbec odrazila od mola. Přímo při zátěžovém testu však objevila zajímavou vlastnost svého plavidla. Ono totiž v momentě, kdy se lodní trup obrátil dnem vzhůru, stal se náhle plavbyschopným. Toho posádka dokonale využila a s obrovským elánem pramenícím z nečekaného zjištění si dopádlovala až pro celkové vítězství.

V závěsu za Troskami se umístila originální loď, kterou z dětské vaničky zkonstruovali místní hasiči. Na jejich výkonu v rybníce bylo přímo obdivuhodné, že s vaničkou nevylili i sebe. O tom, že soutěž byla skutečně narvaná, svědčí „až“ třetí místo pro obojživelnou loď, která vypadala, že stejně jako pro plavbu na brodeckém „rybníčku“ by mohla sloužit pro lety do kosmu. Výkřik nejmodernějších techniky pod vlivem povzbuzujících látek zkonstruoval výzkumný tým z institutu NASA VAT. Obdiv všech přítomných si ovšem vysloužili i „ajťáci“ se svým plavidlem vyrobeným ze sudů od piva a vína a také Paleťáci, jejichž plavidlo by nepochybně zvládlo přeplout širé moře i celou plumlovskou přehradu, pokud by v ní tedy byla voda.  

Soutěží netradičních plavidel to však v Brodku neskončilo. A to ani náhodou. Návštěvníci se mohli dále sami aktivně zapojit do rychlostního pádlování na duších, lovení pokladu či vyzkoušet svoji odvahu a šikovnost na plovoucí lávce. Na suchu pak byl připraven program pro malé děti, pro větší bezpečnost pak na všechny přítomné dohlížel vodník.  Připraveno bylo i bohaté a chutné občerstvení, v němž chyběly snad už jen utopenci. Soudě dle konců některých ze soutěžících, bychom se jich určitě měli dočkat příští rok.

„S nápadem uspořádat Neckyádu přišel starosta obce už před několika lety. K jejímu pořádání jsme se však stále nemohli odhodlat. Až letos se nám to konečně povedlo,“ prohlásil za pořadatele Josef Havelka, starosta Sboru dobrovolných hasičů z Brodku u Konice, který povedenou akci pořádal společně s kulturní komisí pří místním obecním úřadu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...