Dobré dopoledne, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

26 silniceVe které vesnici na Prostějovsku jsou hlavní cesty v nejhorším stavu? I po loňských opravách silnic v Otaslavicích či Kostelci, by se v našem regionu našlo kandidátů stále více než dost... Nicméně pěti obcím nedávno svitla naděje, že se právě na ně brzy usměje štěstí. Jedná se o Přemyslovice, Výšovice, Brodek u Konice, Protivanov a Pivín. Právě v nich by se snad už letos, ale téměř jistě příští rok, měly opravit silnice za desítky milionů korun z peněz Evropské unie a Olomouckého kraje!

Nejžhavějším kandidátem na titul nejhorší silnice na Prostějovsku i v celém Olomouckém kraji je nepochybně „Hopsa strasse“ v Přemyslovicích . Po dokončení kanalizace vede obcí cesta, jejíž projetí by bylo oříškem i pro nejeden Pandur, natož pak pro zcela neobrněnou škodovku. „Jestli bychom uvítali opravu silnice? To si ze mě děláte legraci?“ reagoval na dotaz Večerníku starosta Přemyslovic Lubomír Štaffa, který už má rekonstrukci vozovky přislíbenu. „Měla by probíhat ve třech etapách. Ta první proběhne už letos a během ní se opraví osmsetsedmdesát metrů od křižovatky v centru ve směru na Pěnčín. Zbytek zřejmě zůstane až na příští rok,“ přiblížil Lubomír Štaffa.
Ve Výšovicích hloubkovou kanalizaci dokončili už v roce 2009. Od té doby čekají, že se věci ohledně opravy katastrofální silnice dají do pohybu. „Pokud se nic vážného nestane, pak už by naše plány v obci nemělo skutečně nic zastavit,“ usmívá se starosta Výšovic Ladislav Okleštěk. „Zda se však silnice začne opravovat už letos na podzim nebo až příští rok na jaře, to nemohu říct, protože to nevím. Záležet bude hodně na Olomouckém kraji,“ poznamenal starosta Výšovic Ladislav Okleštěk.
Starosta Brodku u Konice byl v souvislosti s přislíbenou rekonstrukcí komunikace v obci opatrný až skeptický. „Jestli se něco bude opravovat, tak to bude nejdřív příští rok. My to však neovlivníme, tak tam raději nic nepište. Kdyby z toho pak nic nebylo, lidé ještě budou nadávat, že jsme jim něco slíbili a teď se nic neděje,“ odmítl se z dobré zprávy radovat Radomír Novák.
V Protivanově se o opravě průtahu obcí mluví již minimálně tři roky. „Silnice je u nás v hrozném stavu. Kromě celkové opravy projekt počítá i s vybudováním ostrůvků pro chodce. Kdy se tak stane, nevím, nicméně snad by to už příští rok mohlo vyjít,“ vyjádřil se starosta Karel Trnečka.
 Posledním do party je Pivín, kde se o opravě komunikace hovoří už dokonce šest let. „Před třemi roky byla jedna část dokončena, s tou druhou se začne snad v příštím roce,“ upřesnil starosta Pivína Jan Vrána. Ani on však nemůže nic zaručit. Věc má  nyní ve svých rukou Olomoucký kraj, který projekt rozsáhlých oprav garantuje. Má na to právo, neboť během tohoto a příštího roku chce investovat více než miliardu korun. Podstatná část těchto peněz by měla jít z Evropské unie. Nezbývá než doufat, že se tyto miliony někde cestou nezatoulají a nakonec doputují tam, kam mají…
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...