Dobrý podvečer, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

25 indianNa ivaňském fotbalovém hřišti se už počtvrté rozduněly indiánské tamtamy a všechny bledé tváře byly vítány na už tradičním indiánském odpoledni plném her, atraktivních soutěží a bohatého doprovodného programu, na kterém se nenudili malí ani velcí.

Indiánskou stezkou

Sobotní odpoledne patřilo v Ivani pokračovatelům odkazu indiánského náčelníka Vinnetoua a všech jeho rudých bratří. Už počtvrté tu totiž občanské sdružení Eywan 2010 ve spolupráci se skautským oddílem Dakota-Severka z Dubu n/M připravili pro malé i velké bledé tváře zábavný program plný soutěží, her a zábavy. Rodinné klany měly možnost se vyřádit při střelbě z luku, hodu tomahawkem a dalších zapeklitých disciplínách, za jejichž splnění je čekaly atraktivní odměny. „Jde nám o to, aby děti neseděly doma, ale aby se hýbaly, běhaly a sportovaly. A nejen děti, některé z letošních dvanácti disciplín musí absolvovat i rodiče nebo prarodiče, takže doufáme, že za vzájemného soutěžení a povzbuzování v boji o indiánský poklad se semkne celá rodina.  Pro každý ročník se snažíme vymyslet něco nového, v tom jsou asi nejvíc kreativní naši ‚rudí bratři‘, kteří se v tom doslova vyžívají,“ směje se jedna z pořadatelek akce, indiánská náčelnice Tereza Hozmanová

Nabitý program

Většina návštěvníků byla už na čtyřletou tradici připravena a vyzbrojila se dokonalými indiánskými kostýmy, které by jim záviděl i známý náčelník Apačů. „Děti si tu mohou samy vyrobit originální tomahawky a čelenky zdobené pravým peřím,“ doplnila ředitelka místní školy, která si spolu s dětmi už ve škole předpřipravila speciální indiánské ozdoby z pravé kůže. Děti by sice vydržely soutěžit snad až do večera, indiánský poklad ale není bezedný a tak soutěže vystřídal v podvečer bohatý doprovodný program, v němž nechybělo lasování, kovbojské triky s bičem ani jízda na koni a o tu pravou westernovou atmosféru se postarala i country hudba kapely Záskok. Malí i velcí odvážlivci měli stejně jako v uplynulých letech navíc možnost přenocovat v pravém indiánském teepee.

Týmová práce

Propracované disciplíny a bohatý program si užili malí i velcí návštěvníci. „Nejvíc jsme si zatím užily házení tomahawkem,“ přiznaly Prostějovačky Nikča Kubíčková a Viktorie Bartoňová, které při návštěvě babičky zaskočily i na indiánskou stezku. V uplynulých letech se Indiánské odpoledne mohlo pochlubit více než stem návštěvníků a i vzhledem k vydařenému počasí tomu ani letos nebylo jinak. „Přestože jsme letos nezískali dotace od Olomouckého kraje, řekli jsme si, že i tak pojedeme dál. Chtěla bych proto moc poděkovat místním občanům, kteří nám při organizaci celé akce pomáhají, dokonce se i sami hlásí, jestli potřebujeme pomoc. Jsou to především mladí lidé, kterým moc děkuji za jejich přístup, který pomáhá stmelit celou Ivaň,“ uvedla předsedkyně OS Eywan 2010 Tereza Hozmanová. „Pomáháme tu každý rok, je to přece lepší, než jen tak sedět doma,“ usmívají se mladé dobrovolnice, sestry Michaela a Eva.

Všichni účastníci se už určitě nemohou dočkat dalšího ročníku, copak si na ně ‚indiánský kmen‘ OS Eywan 2010 asi připraví? Prostějovský Večerník určitě nebude chybět ani tentokrát, howgh.

25 indian2 25 indian3

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...