Dobré odpoledne, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Z celkové nadmořské výšky „neuvěřitelných“ 467 metrů nad mořem se od soboty můžete rozhlédnout do všech stran úrodné Hané. Zadarmo to však nebude. Nejprve totiž musíte zdolat vrchol hanáckého Mont Blancu, který ční v nadmořské výšce 442 metrů. Zbylých pětadvacet metrů je nutno překonat výstupem celkem stopadesátosm schodů nové rozhledny, která byla právě v sobotu 22. června 2013 slavnostně otevřena. Ten výhled za to však určitě stojí!

Kosíř v  sobotu zažil nejpamátnější den ve své historii. Dalekoširoký výhled po Hané i Drahanské vrchovině tu mohli poprvé vyzkoušet stovky návštěvníků. Ti sem dorazili  na slavnostní otevření nové rozhledny. „Pozorně poslouchám názory přicházejících a ještě jsme nezaznamenal ani jeden negativní. Je sice pravdou, že původně plánovaná rozhledna měla být až o deset metrů vyšší, ale každý metr navíc, stojí spoustu peněz. Osobně jsem se přesvědčil, že z ochozu ve výšce pětadvacet metrů nad vrcholem Kosíře je po okolním kraji báječný rozhled,“ prohlásil v  sobotu spokojený senátor a někdejší hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík, který stavbu na podzim loňského roku výkopem s  krumpáčem v  ruce zahájil.

Kosířan se raduje i hrozí

Novou rozhlednu ve svém panství uvítal i populární Kosířan. „Čekal jsem dlouho, ale nakonec jsem se dočkal. Je to největší sláva na Kosíři za dobu jeho tisícileté existence. Doufám, že rozhledna vydrží aspoň tři sta let a že sem přivede tisíc lidí každý týden. Ale jestli se jen jeden z  nich bude chovat k  přírodě špatně, tak ho touto velkou sukovicí přetáhnu přes holou prdel,“ prohlásil vousatý, ale rázný patron hanáckého Mont Blancu.

Někteří dárci byli zklamáni

Za stavbou rozhledny stálo především devět obcí sdružených v mikroregionu Kosířsko. „O stavbu rozhledny jsme se snažili několik let, její projekt jsme museli opakovaně měnit. Jsme rádi, že se nám to zejména díky spolupráci s  Lesy ČR, Olomouckým krajem a desítkami dobrovolných dárců podařilo dotáhnout do zdárného konce,“ poděkovala všem z pódia předsedkyně mikroregionu Hana Rozsypalová. Dárců z  řad veřejnosti se skutečně našlo požehnaně. Přestože jeden schod stál minimálně deset tisíc korun, ve finále se prodaly všechny. Výtěžek sbírky tak přesáhl půldruhého milionu korun. Jména dárců měla být vyryta do jednotlivých schodů.  Tak tomu ještě v  sobotu ve všech případech nebylo! Náprava by však měla být v  dohledné době sjednána.

Existovalo několik variant 

Rozhlednu vyprojektovalo studio New Work brněnského architekta Svatopluka Sládečka. „Mně se tato stavba líbí. Myslím si, že původní návrh vyšší kamenné rozhledy byl jednak zbytečně drahý, jednak do tohoto místa tak dobře nezapadal. V tomto případě je jen dobře, že se o konečné podobě rozhledny nějaký čas debatovalo,“ mínil Václav Obr, majitel muzea kočárů, který už v těchto dnech připravuje další ročník Josefkolu.

Úpravy budou pokračovat

Otevřením rozhledny však zvelebování vrcholu Kosíře neskončilo. Stavbu jednak čekají poslední úpravy, kromě ní by na vrcholu mělo vzniknout také nové ohniště a altánek. To vše plánují vybudovat Lesy ČR. Ty rovněž chtějí opravit přístupové cesty na Kosíř. S  pracemi by se mělo začít již v červenci. Od Čelechovic až na vrchol Kosíře by díky tomu měla ještě letos vést nová asfaltová cesta.  Patrné je i to, že stavební ruch související s  výstavbou rozhledny se na okolí Velkého Kosíře výrazně podepsal. Dojde však i na úpravy terénu, v  okolí stavby by měly být vysazeny i nízké stromy.

Otevřeno je každý den 

Pokud chcete na rozhlednu vyrazit už nyní, neváhejte. Už od neděle je rozhledna  přístupná veřejnosti a to každý den od devíti hodin ráno do sedmi večer. Během sezony, která potrvá do konce září, bude pro turisty k dispozici stálá služba v suterénu. Za vyhlídku zaplatí dospělí u pokladny dvacetikorunu, děti polovic. V provozu tu bude také kiosek se suvenýry a toalety.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...