Dobré poledne, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

25 kontejnerKdo tipoval, že se Plumlovská přehrada začne napouštět nejdříve o letošních prázdninách, bere bank. Od pátku jsou na čtyřech místech umístěna takzvaná srážedla, která mají v  přehradě i Podhraďáku zajistit čistou vodu bez sinic. Než začnou naplno fungovat, bude to ale nějaký čas ještě trvat.

Pokud jste si až dosud lámali hlavu nad tím, co to vlastně jsou ona tajemná srážedla, která po sporném úspěchu nákladného bagrování mají zajistit čistou vodu v  plumlovské přehradě a Podhradském rybníku, máme pro vás odpověď. Od pátku jsou totiž k  vidění hned na čtyřech místech v okolí obou vodních ploch, v  nichž aktuálně stále chybí voda. Jedná se o velké červené kontejnery stojící na břehu, které specializovaná firma bude tento týden plnit síranem železitým. Tato chemická látka bude následně do vody postupně unikat připojenými trubkami. „Síran železitý z vody vysráží fosfor, který slouží jako potrava pro jedovaté sinice,“ vysvětlila princip fungování srážedel Gabriela Tomíčková, mluvčí Povodí Moravy.

Pokud máte zájem, kontejnery můžete vidět na vlastní oči vedle pily v  Soběsukách, u čističky odpadních vod v Plumlově, u hráze Podhradského rybníka pod občerstvením U Sandokana a také na Kleštínku. Kdy se dostanou do plného provozu a bude se tedy moci začít s  napouštěním přehrady, zatím není jisté. „Po naplnění síranem železitým poběží ve zkušebním provozu,“ reagovala Tomíčková.

Než se začne přehrada zcela napouštět chystá se Povodí Moravy zatočit i se vzrostlou zelení na dně nádrže. Pro zahájení napouštění bude rovněž určující postup prací na návodním líci opravované hráze. Zde se práce pomalu chýlí ke konci, dělníci budou následně pokračovat v  horní části hráze.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...