Dobrý večer, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

23 laska_na_prvni_pohledKolem na divadlo? V Tištíně to není problém! Právě bicykl byl nejčastějším dopravním prostředkem, na němž se lidé z Tištína i z nedalekých obcí v sobotu vypravili na inscenaci pivínského divadla Větřák. Do malebného přírodního areálu Malý Háječek jich dorazilo několik desítek. A určitě nelitovali. Při popíjení piva či limonády a pojídání pochoutek z grilu se dobře pobavili.

Oblíbená filmová pohádka o Lotrandovi a Zubejdě mimo jiné pojednává o blahodárném vlivu čerstvého vzduchu a slunce na lidský organismus. Obojího si při sledování právě tohoto příběhu v sobotu užili v Tištíně. Inscenace pod širým nebem přitom měla svá specifika, která v pražském Národním divadle běžně nezažijete. Například se začátkem představení se vyčkalo až na chvíli, kdy se dočkali všichni zájemci ve frontě na pivo.

Krátce na to ustaly přítomné děti v neustálém pobíhání po zeleném trávníku, usadily se na přistavené židle a se zájmem se pustily do sledování osudů nešikovného loupežnického synka Lotranda a zhýčkané sultánské princezny Zubejdy. Oba nešťastníky dokázal vyléčit humor i láska, což spokojené publikum na závěr představení ocenilo potleskem.

Bylo přitom štěstí, že se autoři výpravné inscenace všeobecně známé filmové předlohy nedrželi doslova. Přestože se jim podařilo vystihnout její poetiku a z veselého příběhu zachovali vše podstatné, představení čas od času vhodně okořenili o vlastní nápad. V exotickém příběhu tak malí i velcí diváci mimo jiné objevovali i narážky na místa, která velice dobře znají. „Jestli mi ten doktůrek dceru nevyléčí, tak mu usekneme hlavičku a kotululů s ní až do Tištína ke kostelu,“ vyhrožoval například Sultán Solimán v podání Jiřího Vrby. Kromě této si dlouholetý principál Větřáku zahrál i roli otce převora. Do přípravy posledního představení však tentokrát významněji nezasahoval. Jejich hlavním motorem byla mladá sympatická režisérka Martina Svozilová. Ta patří k lidem, kteří mají velice blízko i k prostějovskému divadlu Point.

Tištínu před dvěma roky jen těsně uniklo vítězství v anketě o vesnici roku Olomouckého kraje. Že se v této vesnici stále něco děje i nyní, je nepochybné. Pozváním pivínského Větřáku to zde totiž ani zdaleka neskončilo...

Už nadcházející sobotu se zde bude konat X. ročník soutěže družstev o putovní pohár Starosty honebního společenstva, v neděli pak na fotbalovém hřišti děti potěší kouzelník Čárymáryfuk. Všichni místní se už také těší na zdejší dvoudenní hody, které jsou v plánu poslední červnový víkend.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...