Dobrý večer, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE V sobotu se do Protivanova sjelo celkem pětadvacet krásných automobilových veteránů. Zdejší restaurace „U Veverků“ se stala cílem prvního ročníku recesistické motoristické jízdy Z Oltecu na lont, což v překladu z brněnského hantecu znamená ze Starého Brna na venkov. Kdo o víkendu dorazil, měl se určitě na co dívat...

Než přijeli do Protivanova, profrčeli účastníci jízdy Z Oltecu na lont Moravským krasem. Posádky jednotlivých vozů přitom mezi sebou soutěžily při plnění úkolů na čtyřech stanovištích. Mezi ně patřilo srovnání modelů značky Škoda podle roku výroby, pojmenování starých lokomotiv či slalom na invalidním vozíku. Na silnici vyrazil i automobil Veřejné bezpečnosti, jejíž příslušníci všem účastníkům (a nejen jim) s poctivostí sobě vlastní kontrolovali lékárničky.

„Do cíle v Protivanově dorazilo pětadvacet historických vozidel, jedno cestou potkaly technické problémy, takže jeho posádka musela soutěž vzdát,” prozradil Večerníku hlavní organizátor akce Jan Šmíd. Ten všem účastníkům připravil perfektní itinerář, který trasu z Oltecu do Protivanova popisoval v jadrném hantecu. „Chtěl jsem, aby štingec z véfuku byl ještě dlóho cétit na našich štrekách,“ vysvětlil například Šmíd v milovaném hantecu důvody, proč se do organizace takto náročné akce pustil.

Zatímco posádky vozů si po náročné cestě pošmákly na grilované vepřové kýtě a jiných dobrotách přímo z ohně, nablýskané krasavce mohli po dojezdu na dvůr Penzionu u Veverků obdivovat všichni „lonťáci“. Od vstřícných řidičů se pak každý příchozí mohl ledacos o vozidlech dozvědět. A kdo to letos nestihl, dostane šanci i příští rok. „Přijedeme zase,“ přislíbil na závěr Jan Šmíd.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...