Dobré ráno, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

22 region pohadkovyles 37FOTOGALERIE Tak jako se podle pověstí v magické dny otevírají skály, aby vydaly své poklady, tak se pravidelně na začátku června nabízí dětem i dospělým vstup do Pohádkového lesa ve Dzbelu. Letos 1. června se tak stalo již pojednadvacáté a přes zataženou oblohu a hrozící déšť zavítalo na tradiční místo do tábořiště Borová přibližně 780 dětí, tedy asi o třicet více než loni.

Na začátku pouti uvítal všechny účastníky Krakonoš, poté již dostali hosté možnost prokázat své znalosti i dovednosti a prožít zábavný den. Křemílek s Vochomůrkou vyzkoušeli, zda děti poznají zvířátka a jejich mláďátka, Králíci z klobouku si s nimi dali rozcvičku.

Berušky z Ferdy Mravence nabídly nejmenším složit puzzle, hodné čarodějnice jim pro změnu zapůjčily kouzelné koště, aby se také mohly kolem stromů proletět. Cestu za dalšími úkoly zpestřilo setkání se čtveřici Teletubbies, Maková panenka a motýl Emanuel prověřili, zda děti poznají kytičky.

Pohybovou zdatnost prozkoušeli Šmoulové při prolézání tunelu, o správném odhadu, přesnosti i trpělivosti se děti přesvědčili při házení kroužků, šišek i čepků od PET lahví, při stavění pyramidy ze špulek i chytání ryb na udici. Jakmile soutěžící úspěšně a s úsměvem absolvovali všechny úkoly, vyměnili nasbírané pohádkové bankovky za odměnu od organizátorů.

Před vydáním se za pohádkovými bytostmi či po návratu od nich se všichni příchozí mohli kochat doprovodným programem. Zejména kluky potěšila možnost vyzkoušet si středověkou výstroj, potěžkat meč a vystřelit si z historického luku, stejně jako prohlídka historické vojenské a hasičské techniky či vystavené zemědělské stroje.

Sokolníci představili za velkého aplausu několik dravců, přítomné hasičské sbory předvedli zásah při požáru, mladí i starší bez rozdílu věku si s chutí zatančili s country skupinou z Vendolí, dorazil i sovětský osvoboditel maršál Malinovskij.

Zájemce o střelbu ze současného luku i polní kuše zavedli do tajů těchto sportovních disciplín dlouholetí mistři republiky ze Savany Kostelec na Hané, nejmenší se vyřádili ve skákacím hradu a na trampolíně, zájemce povozil historický kočár a odpoledne po uzavření pohádkového lesa se dočkali i milovníci tradiční recesistické spartakiády.

Organizace jednadvacátého ročníku se za podpory Olomouckého kraje i dalších sponzorů i letos ujali dobrovolní hasiči ze Dzbele a vynaložené úsilí se opět vyplatilo. „Snažíme se vždy přinést něco nového. Sokolníci byli senzační a pro příští rok připravíme opět něco nového, u nás se nesmí nikdo nudit,“ potěšilo průvodce celým programem Bohumila Nováka, alias Pepka námořníka. Nepříznivého počasí se nebál a skutečně, oproti předešlým dnům nespadla ani kapka a chvílemi i vysvitlo sluníčko. „Počasí vyšlo nádherně, dobré lidi má pán bůh rád,“ doplnil s úsměvem.

Radost a spokojenost byla patrná ze všech přítomných, mimo jiné i starostky Dzbele Jany Konečné. „Je to perfektní, ani jsme nepočítali, že tolik dětí dorazí. S přípravou jsme začali již na počátku roku a již teď se těšíme na příští rok,“ nechala se slyšet.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...