Příjemnou noc, dnes je neděle 5.5.2024
svátek slaví Klaudie,
zítra Radoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

21 skolaNěkteré třídy základních škol mají od loňského září maximální počet dětí. Každý den v nich do lavic usedá čtyřiatřicet žáků. Nové kolektivy vznikly sloučením méně početných tříd, důvodem byly finanční úspory Ministerstva školství. Učitelé si ale stěžují, že v takových případech děti pouze krotí, nikoliv učí. Zkušenost s vysokým počtem žáků ve třídě, a nutno podotknout, že špatnou mají na základní škole v Kostelci na Hané. Šestou třídu čítající právě maximální počet čtyřiatřiceti školáků zde loni dokonce museli rozpustit. Městský rozpočet to přišlo na dalších třistapadesát tisíc korun.

Problém s nezvladatelnými dětmi vychází také z toho, že základním školám berou ty talentovanější žáky víceletá gymnázia. Na základkách pak často zůstávají ti, které učení mírně řečeno zrovna moc nebaví. Pokud se jich ve třídě sejde přes třicet, je to pro učitele pořádný „záhul“... „To si vůbec nedokážete představit. Bylo za trest v takové třídě učit. Když jsme měli na škole inspekci, inspektor říkal, že obdivuje kantory, kteří to zvládají,“ vyjádřila se pro Večerník zástupkyně ředitele ZŠ Kostelce na Hané Eva Navrátilová.

Už v průběhu loňského roku se přeplněnou třídu rozhodli rozdělit na dvě.  „Tím se nám ovšem zvedly náklady. Jelikož Ministerstvo školství dává peníze pouze na jednoho žáka a předpokládá, že jich ve třídě může být až čtyřiatřicet, museli jsme rozdíl doplatit z rozpočtu města. Jednalo se o částku ve výši třistapadesáti tisíc korun,“ sdělil nám kostelecký místostarosta František Horák. Poté, co se třída rozdělila na dvě, se ovšem situace výrazně zlepšila. „Pokud žáků není tolik, tak se s těmi samými dá celkem vyjít bez větších problémů,“ potvrdila Navrátilová.

Dočká se stará škola opravy?

Základní školu v Kostelci na Hané letos navštěvuje celkem 365 žáků, z loňské účetní uzávěrky vyplývá, že náklady na její provoz se ročně pohybují kolem čtyřiadvaceti milionů korun. Město coby zřizovatel přispělo částkou přes čtyři miliony korun, zbytek šel z rozpočtu ČR. Zařízení je rozděleno do dvou budov. Žáci prvního stupně navštěvují „bílý palác nad Romží“ na Jakubcově náměstí, který je už více jak sto let přirozenou dominantou města. Stará budova se v současné době nachází v relativně dobrém stavu. Objekt sice není zcela zateplený, před asi pěti lety se tu ovšem vyměnila okna.

„Aktuálním problémem byly hlavně záchody. Prasklo potrubí a tím pádem provlhly zdi. Chlapecké jsme již opravili, dívky se lepších toalet dočkají po letošních prázdninách. V budoucnu nás zřejmě čeká také oprava střechy a fasády této historické budovy,“ prozradil starosta Kostelce na Hané Ladislav Hynek s tím, že vše bude záležet na finančních možnostech města. Město totiž ještě následujících dvacet let má splácet úvěr za dokončení kanalizace. „Kromě toho je ve hře i třicetimilionová pokuta za chyby v zadávací dokumentaci. Ta by mohla rozpočet města rovněž výrazně zatížit. O jejím udělení bude rozhodovat Evropská komise v Bruselu. Kdy se tak stane, to v tuto chvíli nevíme,“ uzavřel starosta Kostelce.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...