Dobré odpoledne, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

19 netradicni_setkaniZajímavou událost se podařilo o uplynulém víkendu zorganizovat v Obědkovicích. Obec, kde si konec druhé světové války pravidelně připomínají májovým pochodem, v pátek okupovali vojáci německého wehrmachtu! Osvobodit místní obyvatele od okupantů dorazila sovětská armáda. Následující boje, při nichž nechyběla hlučná střelba ze samopalů či výbuchy granátů, si vyžádali oběti nejen mezi vojáky, ale také mezi civilisty. Zahynuly při nich dokonce i děti...

Rekonstrukci bitvy uspořádali členové Klubu vojenské historie Dukla. „Oslovili nás místní sokolové a zástupci obce, kteří tu pravidelně pořádají májový pochod. Domluvili jsme se, že v rámci svých možností předvedeme, jak to asi mohl vypadat v momentě, kdy sovětská armáda vstoupila do vesnic okupovaných Němci. Do celé rekonstrukce bylo kromě vojáků v dobových kostýmech zapojeno také poměrně dost civilistů. Chtěli jsme tím poukázat na fakt, že válka není pouze věcí vojáků a že smrt v ní nehledí na to, zda někdo má či nemá uniformu,“ nastínil myšlenku celé akce Jaroslav Dvořák, předseda KVH Dukla. Tento klub sdružuje čtrnáct členů, většina z nich má věrnou výstroj i výzbroj typickou pro členy sovětské Rudé armády. Pro bitvu o Obědkovice si pak „Dukláci” pozvali kamarády z klubu Valkiria z Čelčic a Grenze z Letovic. Ti samozřejmě vystupovali v rolích vojáků německého wehrmachtu.

Podobná akce se přitom v Obědkovicích konala vůbec poprvé. „Když tady vidím všechny ty vojáky v uniformách sovětské i německé armády i s jejich samopaly, tak se mi úplně vrací vzpomínky z dětství. Během druhé světové války jsem s rodiči žil v nedaleké Ivani. Těsně před jejím koncem vezl otec sovětského důstojníka a přepadli je Němci. Otec byl postřelen dvěma ranami do nohy, ale byl včas ošetřen a přežil,” zavzpomínal přímo před akcí pamětník a obědkovický občan Zdeněk Pospíšil (78), kterému tedy v době osvobození bylo deset let. „Byli jsme kluci a rodiče to s námi nejen během války, ale i po ní neměli vůbec jednoduché. Všude se třeba válela nevybuchlá munice a patrony, už jako malí jsme měli k dispozici kilogramy střelného prachu. Jednou jsme ho dali do skruže a zapálili to. Bylo to obrovská rána, domů jsem se vrátil s ohořelým vlasy a spáleným obočím. Rodiče o nás měli strach, nadávali nám, ale obvykle s námi stejně nic nezmohli,” připomněl pan Zdeněk běžné starosti všech rodičů, kteří své děti vychovávali těsně po druhé světové válce.

Pokud budete chtít vojáky rudé armády z Klubu vojenské historie Dukla spatřit na vlastní oči pak budete mít šanci při srpnovém Military festu ve Skřípově, nebo o měsíc později při rekonstrukci dobývaní Plumlova.

19 osvoboditele 19 nemci 19 po_valce

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...