Dobré ráno, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

16 op_koniceZatímco chátrající prostějovský areál OP Prostějov na svého nového majitele stále marně čeká, ten v Konici už má za sebou první zimu s novým vlastníkem. Loni v létě ho za devět milionů korun získala konická firma K-Elektric. Její majitel v něm přibližně do dvou let plánoval rozjet novou výrobu. Areál se tudíž sice podařilo zachránit, ovšem s těmi avizovanými s novými pracovními příležitostmi to zatím příliš nevypadá. Práci na Konicku přitom marně hledají stovky lidí...

Velké naděje vkládají lidé bez práce na Konicku do rozjezdu nové výroby v areálu bývalého Oděvního podniku Prostějov v Konici. Jak se zdá, práci si minimálně nějaký čas budou muset hledat jinde. „Areál v tuto chvíli zvelebujeme pro potřeby naší firmy. Objekt jsme napojili na kanalizaci a opravili zničené venkovní osvětlení. Dovnitř už by se neměli dostávat zloději kovů, kteří ukradnou, co mohou. Díky tomu areál dál nechátrá,“ sdělil Večerníku Jiří Kučera, majitel firmy K-Elektric.

Jeho zaměstnanci také v budově odstranili zničenou kotelnu, nové vytápění však stále chybí. „Jednalo by se o velkou investici, na kterou zatím peníze nemáme,“ potvrdil Kučera, jehož firma zaměstnává kolem pětadvaceti lidí. Spektrum její činnosti je široké, zabývá se výrobou příslušenství k telekomunikačním zařízením, prodejem kabelů i zemními a stavebními pracemi. „Před dvaadvaceti lety jsem si dal patentovat přídavnou signalizaci k telefonům, kterou bez větších změn vyrábíme dodnes. Když se člověk zamyslí nad tím, jak bouřlivým vývojem elektronika za těch víc jak dvacet let prošla, je to téměř zázrak...,“ zmínil se s lehčím úsměvem ve tváři Kučera.

Ohledně nové výroby, která by se mohla v Konici rozjet, však zatím jasno nemá. „Nejde jen o to mít nápad, co by se dalo vyrábět, ale také najít pro to odbyt. Pokud bychom ovšem obojí měli a k tomu by ještě bylo dost financí, pak obnovit výrobu v areálu by nezabralo víc jak dva měsíce. V tuto chvíli se však nic nového bohužel nerýsuje,“ vyjádřil se Kučera s tím, že podmínky pro podnikatele nejsou v České republice zdaleka ideální. „Snažíme se zaměstnance udržet i mimo sezónu a nepropouštět je, tak jak to dělá spousta jiných firem. V dohledné budoucnosti však nové zaměstnance zřejmě určitě přijímat nebudeme,“ uzavřel Kučera. 

Konický areál postavila v polovině osmdesátých let Kožetvorba-Konice. V polovině devadesátých let se firma dostala do dluhů a Antonín Porteš, který tehdy stál v jejím čele, spáchal sebevraždu. Oděvní podnik objekt koupil v roce 2002, po rozsáhlé rekonstrukci tu výroba běžela necelé tři roky. V říjnu 2006 pak OP areál opustilo...

Svého nového majitele mají už téměř všechny části zkrachovalého gigantu. Prodat se tedy podařilo například také objekt v Drahanech, jehož novým vlastníkem se stala společnost Kamika Trading. Její vedení chce objekt nejprve zrekonstruovat, následně by v něm rádo rozjelo kovovýrobu. Pokud se to nepodaří, chce budovu poskytnout k pronájmu.

Podobné záměry má s areálem bývalého OP Prostějov v Brodku u Prostějova jeho spolumajitel Michal Kopecký z Protivanova. Ani v jednom z obou případů se však zatím věci výrazněji dopředu nepohnuly.

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že najít nové využití pro objekty bývalého Oděvního podniku není v regionu vůbec jednoduché. Ještě těžší to zřejmě bude v případě velkého hlavního areálu ve Vrahovicích. Ten by se měl v těchto dnech prodávat, jméno nového majitele však stále známo není.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...