Dobré odpoledne, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

13 mrskutKdyž v neděli zasypala celé Prostějovsko dvaceticentimetrová vrstva sněhu, každý kroutil hlavou nad tím, že Velikonoce je možné slavit v takových podmínkách. Jak ale Večerník na svých pondělních toulkách po celém území bývalého okresu zjistil, mrskači brali závěje sněhu s humorem a nebrali ohledy ani na vlezlou zimu. „Já si místo vajíček raději vymrskám slivovičku, ta mě zahřeje,“ smál se na celé kolo Milan Kleiner, který měl těsně před polednem už na svém kontě desítky vyplacených dívek a žen z celého Prostějova.

Popravdě řečeno, během čtyř hodin výletu po celém regionu Večerník zaregistroval mnohem menší účast na velikonočním mrskutu, než tomu bylo vloni. Bylo to ale skutečně oním nevšedním počasím? „Já mám dojem, že nás rok od roku chodí čím dál tím míň. Není to jenom o tomto pondělku, jde o dlouholetý trend. Prostě Velikonoce už tak netáhnou jako dřív. Paradoxně za komunistů se tyto svátky slavily mnohem víc,“ svěřil se Večerníku se svým názorem šedesátiletý pan Jindřich ze Soběsuk.

Ovšem ti mrskači, kteří se rozhodli dodržovat tradici a vyrazit do ulic k vyplacení svých kamarádek, známých a ostatních obětí ženského rodu, si ráno navlékli svetry, zimní bundy a sněhule, a vyrazili. Jejich kocarům neunikla jediná sukně, která se mihla kolem nich. „Chodím mrskat už přes třicet let, nevynechám jediné Velikonoce. Tradici dodržuji i poté, co se mi narodil syn. Pátým rokem chodíme spolu a Vendu to chytilo taky. Dneska vyplatil tolik ženských, že mu košík na vymrskaná vajíčka nestačí, podívejte se,“ vybídl nás pan Martin z Prostějova.

Tradiční Velikonoce s netradičním počasím. Závěje sněhu každý bral jako obrovskou kuriozitu. Od Kralic na Hané až po Drahany. „Je mi přes šedesát, ale tohle ještě nepamatuji, aby na Velikonoce bylo tolik sněhu. Možná mám sklerózu a lepší pamětník mě opraví, ale já myslím, že na sněhu jsme ještě v životě nemrskali. Jo, pamatuji chumelenici na prvního máje, ale velikonoční sněhovou kalamitu rozhodně ne,“ kroutil hlavou senior v Kralicích na Hané.

Letošní Velikonoce byly tedy opravdu vypráskané. Mrskači se na vesnicích brodili sněhem, v Prostějově si už okolo poledne užívali občas vykukujícího sluníčka. Ovšem i ve městě se často více než vyplácením žen a dívek věnovalo více času stavění sněhuláků!

„Letošní Velikonoce byly prostě jiné. Zasněžené a o to více atraktivní. Já jsem spokojenej,“ shrnul pocity většiny lidí Martin Mareček z Prostějova. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...