Dobré odpoledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

08 skolaVětšina obcí na Prostějovsku bojuje s úbytkem obyvatel a nedostatkem malých dětí. Proti tomuto trendu jdou ve Vřesovicích. Letos zde dokonce otevřou novou základní školu, do které by v září mělo nastoupit minimálně jedenáct prvňáčků. Další žáci budou přibývat v průběhu dalších let...

Nová základní škola bude otevřena v budově bývalé fary, kde před lety působilo bývalé učňovské středisko. Půjde o klasickou školu s družinou a výdejnou obědů. „V současné době zde probíhají poslední stavební úpravy, kolaudace je naplánovaná na konec března. Pak bude následovat vybavování školy. Žáci zde budou mít k dispozici mimo jiné i interaktivní tabuli a keramickou dílnu,“ prozradila Večerníku budoucí ředitelka školy Martina Zbořilová.

Škola v obci fungovala do roku 1985, pak ovšem byla zrušena. Obnovený zápis tu po sedmadvaceti letech proběhl v polovině letošního ledna. Do školy se zapsalo jedenáct dětí nejen z Vřesovic, ale také z Výšovic a Vranovic-Kelčic. Ještě před tím si budoucí žáčci mohli představu o své škole sami namalovat, pojmenovali ji Radostná školička. „Bude se jednat o malou školu rodinného typu. Věříme, že zde bude fungovat co nejužší propojení s rodiči. Někteří z nich třeba už přislíbili, že nám s řadou věcí, jako je například výmalba, pomohou. Od září tu s dětmi v malých kolektivech budeme moci praktikovat moderní a hravé způsoby výuky, které jsou založeny na individuálním přístupu k nim. To při současných počtech dětí ve třídách na školách v Prostějově často nejde,“ nastínila nám další plány Martina Zbořilová, která v současnosti působí jako učitelka na ZŠ Dr. Horáka. A už zde učí mio jiné děti z Vřesovic a Výšovic.

„Mezi dětmi je oblíbená, proto jsem se rozhodl oslovit právě ji, zda by do našeho projektu obnovené školy nešla. Jsem rád, že nabídku přijala,“ prozradil starosta Vřesovic Josef Fica. Kromě ředitelky a učitelky v jedné osobě bude od září ve škole zaměstnána i jedna učitelka, která bude zároveň dělat vychovatelku. V neposlední řadě pak nastoupí kuchařka a školnice v jedné osobě. Budoucnost malé školy vidí její budoucí ředitelka optimisticky. „Minimálně na dalších šest let budeme mít dětí dost, pak se uvidí,“ vyjádřila se na závěr sympatická Martina Zbořilová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...