Dobrý podvečer, dnes je úterý 23.4.2024
svátek slaví Vojtěch,
zítra Jiří
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Některé z obcí v regionu v sobotu ožily ostatkovými průvody. Pestrobarevné maškary zahalené v lehkém alkoholovém oparu dokázaly vytáhnout z tepla vlastního obýváku všechny místní. Ti pak pro ně za odměnu měli připravené výborné koláčky a také něco ostřejšího.

Na Stražisku se letos maškary sešly velmi stylově a to přímo před hospodou v místní části Maleny. Zde jim starosta na jeden den předal právo vlády nad obcí. Maškary mu ovšem před tím musely slíbit, že mu s dědinou neprovedou nic strašného. Skotský bojovník ve velmi krátké sukni, smrtka, sovětský generál či pašík sice příliš důvěryhodně nepůsobili, přesto právo nakonec dostali. „Masopustní tradici jsme u nás obnovili před čtyřmi roky. V minulých letech jsem se vždy scházeli u obecního úřadu, lidé z Malen si však stěžovali, že než k nim dojdeme, tak je jedna polovina průvodu opilá a druhá opilá a poztrácená. Abychom těmto námitkám vyhověli, chodili jsme letos nejprve po Malenách,” prozradil nám Zdeněk Růžička. Ostatkové veselí může skutečně dopadnout všelijak. „Víte, proč má tento mocný bojovník pouze dřevěný meč? Protože minule se tu po nějaké té slivovici šermovali se skutečnými historickými zbraněmi a jemu se jeho šavle zlomila,” práskl nám další z účastníků masopustních radovánek.

Zatímco v Malenách masopustní tradici obnovili, v Pivíně ostatky letos slavili již po pětačtyřicáté v řadě. V obci bylo jasné, že místní s návštěvou „svých maškar” počítají a těší se na ně. Ovšem nejen oni. „Zajímáme se o folklor a pivínské ostatke jsou vyhlášené,” prozradili nám manželé, kteří se v sobotu do Pivína přijeli podívat až z Olomouce. Průvodem, který trval až dlouho do odpoledne, to v Pivíně zdaleka neskončilo. Masopustní rejdy obec ovládnou na další čtyři dny.

bar muzikanti selma veseli

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...