Dobrý podvečer, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

05 zlatiCelkem patnáct ohňů vzplálo v sobotu v místní části Japonsko městyse Drahany. Letos počtrnácté tu hasiči z Drahan uspořádali soutěž pětičlenných družstev ve vaření na otevřeném ohni bez použití polotovarů.  Zlatou vařečku si letos odnesli Ďáblíci z Drahan za svoje Kung pao, za nimi skončili Burlaci z Otinovsi s Bivojovým kotlíkem a Mexický kotlík přinesl třetí místo Delfínkům z Nivy. V branném závodu mladších zvítězily Drahany, u starších pak v konkurenci patnácti družstev bral zlato tým z Kostelce na Hané.

Zatímco loni Zlatou vařečku odsunul tuhý mráz, letos se toto tradiční zálesácké klání topilo ve  všudypřítomném bahně. „Tento rok bylo počasí obzvláště hnusné, o to víc si vážíme toho, že k nám mladí soutěžící dorazili. Ve srovnání s loňskem jsme tu měli o šest týmů méně, velkou roli v tom sehrály prázdniny. Mnoho dětí už v předstihu s rodiči vyrazilo za lyžováním na hory,” zmínil se jeden z organizátorů Jaroslav Pořízka z SDH Drahany. Zlatá vařečka letos zaznamenala jednu podstatnou změnu. „Naší podmínkou bylo, že všechna jídla musí být připravena v kotlíku a nikde jinde. Třeba loni řada týmů připravovala jídla na grilu a podobně. To už příliš zálesáckou kuchyni nepřipomínalo, spíš to tady vypadalo jako v Grandu,” vysvětlil Pořízka. Pro Zlatou vařečku to znamená návrat ke kořenům. Dokonce se objevovaly i s nadsázkou míněné návrhy, že příště budou děti vařit pouze z toho, co si v lednu najdou či uloví v lese. „Takhle daleko určitě nepůjdeme,” usmíval se Pořízka.

Díky nasazení celého sehraného organizátorského týmu tak Zlatá vařečka opět vyšla tak, jak měla. „Bahno a déšť nám při vaření v lese sice dost vadily, ale už jsme zvyklí,” reagovala Tereza Sedláková z vítězného týmu Ďáblíci. Právě tým z Drahan ve Zlaté vařečce zvítězil po hodně dlouhé době. „Myslím, že naše kuřecí Kung pao porotcům chutnalo proto, že bylo hodně ostré. Dali jsme totiž do něj speciální chilli pastu,” prozradila nám Sedláková. Hned za nimi skončil Bivojův kotlík, který připravili Burlaci z Otinovsi. „Základem našeho jídla bylo speciální kančí maso, které jsme ochutili sójovou omáčkou, slaninou, worchestrem a dalším kořením,” sdělil nám Ivo Klech. Ani jeho tým nebyl v soutěži žádným nováčkem. „Jsme tu už popáté a letos se nám vařilo asi ze všech ročníků nejlépe,” dodal Klech.  Třetí v soutěži nakonec skončili Delfínci z Nivy, kteří připravili Mexický kotlík. „Jednalo se o guláš z kuřecího masa,” přiblížila Lenka Václavíková.  Zatímco hodnocení chutí jednotlivých jídel mohlo být subjektivní, v doprovodném branném závodu vše jednoznačně určily dosažené časy. Mezi mladšími se letos utkaly pouze čtyři týmy. V této kategorii zvítězili Drahanští pod vedením Patrika Žáka. Mezi staršími pak byla konkurence výrazně vyšší. Mezi patnácti družstvy si tradičně velmi dobře vedl tým z Vrahovic. Porazit jej letos dokázal pouze Kostelec na Hané pod vedením Jiřího Horáka. Třetí byly Domamyslice, domácí Drahany pak skončily uprostřed startovního pole na sedmém místě.  Tradice Zlaté vařečky sahá více jak tři desítky let dozadu. „Věřím, že příští rok se tu zase sejdeme,” uzavřel Jaroslav Pořízka z SDH Drahany.

05 nastup 05 stribrni 05 bronzovi

 
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...