- 3. únor 2013
- 2432x
Celkem patnáct ohňů vzplálo v sobotu v místní části Japonsko městyse Drahany. Letos počtrnácté tu hasiči z Drahan uspořádali soutěž pětičlenných družstev ve vaření na otevřeném ohni bez použití polotovarů. Zlatou vařečku si letos odnesli Ďáblíci z Drahan za svoje Kung pao, za nimi skončili Burlaci z Otinovsi s Bivojovým kotlíkem a Mexický kotlík přinesl třetí místo Delfínkům z Nivy. V branném závodu mladších zvítězily Drahany, u starších pak v konkurenci patnácti družstev bral zlato tým z Kostelce na Hané.
Zatímco loni Zlatou vařečku odsunul tuhý mráz, letos se toto tradiční zálesácké klání topilo ve všudypřítomném bahně. „Tento rok bylo počasí obzvláště hnusné, o to víc si vážíme toho, že k nám mladí soutěžící dorazili. Ve srovnání s loňskem jsme tu měli o šest týmů méně, velkou roli v tom sehrály prázdniny. Mnoho dětí už v předstihu s rodiči vyrazilo za lyžováním na hory,” zmínil se jeden z organizátorů Jaroslav Pořízka z SDH Drahany. Zlatá vařečka letos zaznamenala jednu podstatnou změnu. „Naší podmínkou bylo, že všechna jídla musí být připravena v kotlíku a nikde jinde. Třeba loni řada týmů připravovala jídla na grilu a podobně. To už příliš zálesáckou kuchyni nepřipomínalo, spíš to tady vypadalo jako v Grandu,” vysvětlil Pořízka. Pro Zlatou vařečku to znamená návrat ke kořenům. Dokonce se objevovaly i s nadsázkou míněné návrhy, že příště budou děti vařit pouze z toho, co si v lednu najdou či uloví v lese. „Takhle daleko určitě nepůjdeme,” usmíval se Pořízka.
Díky nasazení celého sehraného organizátorského týmu tak Zlatá vařečka opět vyšla tak, jak měla. „Bahno a déšť nám při vaření v lese sice dost vadily, ale už jsme zvyklí,” reagovala Tereza Sedláková z vítězného týmu Ďáblíci. Právě tým z Drahan ve Zlaté vařečce zvítězil po hodně dlouhé době. „Myslím, že naše kuřecí Kung pao porotcům chutnalo proto, že bylo hodně ostré. Dali jsme totiž do něj speciální chilli pastu,” prozradila nám Sedláková. Hned za nimi skončil Bivojův kotlík, který připravili Burlaci z Otinovsi. „Základem našeho jídla bylo speciální kančí maso, které jsme ochutili sójovou omáčkou, slaninou, worchestrem a dalším kořením,” sdělil nám Ivo Klech. Ani jeho tým nebyl v soutěži žádným nováčkem. „Jsme tu už popáté a letos se nám vařilo asi ze všech ročníků nejlépe,” dodal Klech. Třetí v soutěži nakonec skončili Delfínci z Nivy, kteří připravili Mexický kotlík. „Jednalo se o guláš z kuřecího masa,” přiblížila Lenka Václavíková. Zatímco hodnocení chutí jednotlivých jídel mohlo být subjektivní, v doprovodném branném závodu vše jednoznačně určily dosažené časy. Mezi mladšími se letos utkaly pouze čtyři týmy. V této kategorii zvítězili Drahanští pod vedením Patrika Žáka. Mezi staršími pak byla konkurence výrazně vyšší. Mezi patnácti družstvy si tradičně velmi dobře vedl tým z Vrahovic. Porazit jej letos dokázal pouze Kostelec na Hané pod vedením Jiřího Horáka. Třetí byly Domamyslice, domácí Drahany pak skončily uprostřed startovního pole na sedmém místě. Tradice Zlaté vařečky sahá více jak tři desítky let dozadu. „Věřím, že příští rok se tu zase sejdeme,” uzavřel Jaroslav Pořízka z SDH Drahany.