Dobré ráno, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

04 palirna„Režnou ze Stražiska jsem pouze převážel, určitě jsem do ní nejenže nic nepřidával, ale ani ji neotvíral. Metanol už v ní musel být,“ hájí se distributor Lubomír Klíč v reakci na vyjádření Jiřího Dohnala, které jsme přinesli v minulém vydání Večerníku. Majitel Likérky Stražisko už dříve označil Klíče za možného původce metanolu v alkoholu označeném etiketou jeho firmy. V průběhu uplynulého týdne se navíc potvrdilo, že kanystry a lahve s nekolkovaným alkoholem policisté zabavili u Klíče v garáži, kterou má pronajatou v areálu konické firmy sídlící na ulici 9. května!

V průběhu předminulého týdne zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informace o nálezu metanolu v Režné z Likérky Stražisko. Přitom už dříve byl metanol zaznamenán ve Stražiské vodce z téže produkce. Režná obsahující ve zvýšené míře metanol byla objevena v konické garáži. Jedovatá látka ovšem v lihovině nebyla až v takovém množství, aby konzumenty poškodila, nedejbože usmrtila. Přesto nás velice zajímalo, jak se v Režné mohla objevit? Sám výrobce Jiří Dohnal jakoukoliv odpovědnost popřel. Poukázal přitom, že metanol se do lahví s jeho výrobkem dostal smícháním s jiným alkoholem. To dle něj měl udělat právě Lubomír Klíč, u něhož byla režná objevena. Klíč měl podle Dohnala mít kontakt i na majitele kroměřížské likérky Drak.

Tato nařčení však v průběhu minulého týdne sám Lubomír Klíč Večerníku kategoricky popřel. „Patnáct let jsem působil jako distributor výhradně pro Likérku Stražisko. Alkohol jsem většinou rozvážel do menších obchůdků na Moravě. Fungoval jsem pouze jako přepravce, do obsahu lahví jsem nikdy žádným způsobem  nezasahoval. To platí i o  režné, ve které byl objeven metanol,“ tvrdí Lubomír Klíč. Své tvrzení opírá mimo jiné o posudek SZPI, v němž je uvedeno, že uzavření lahve s metanolem bylo původní a opatřené kolkem. 

Kromě toho sám Lubomír Klíč připustil fakt, že policisté a celníci na základě udání v září objevili nekolkovaný alkohol právě v jím pronajímané garáži. Jak se k němu dostal? „Syn ho společně s kolkovaným alkoholem přivezl ze Stražiska. Naložil ho omylem, přitom si nevšiml, že nemá kolek,“ vysvětlil Klíč s tím, že chtěl nekolkovaný alkohol opět vrátit do likérky. Už to ovšem nestihl. „Hned následující den tady byli policisté a celníci. Zabavili u mě pět beden půllitrových flašek, polovinu litrových a pět pětilitrových kanystrů,“ pokračoval distributor, který dosud nezná výsledek celého vyšetřování. „Zabavený alkohol mi zatím nikdo nevrátil,“ uzavřel.

Policisté už kauzu v tuto chvíli nevyšetřují. „Případ si v plném rozsahu převzala Celní správa, která rozhodne o možné udělení sankce a její výši,“ sdělil Večerníku policejní tiskový mluvčí Josef Bednařík. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...