Dobré ráno, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

{jcomments off}02 nemciceZdá se to podivuhodné, ale je tomu tak. Sportovní hala, která v těchto dnech vyrůstá v Němčicích nad Hanou, není všemi místními přijímána s nadšením... Děti ze základní školy a další malí i velcí sportovci se už několik let těší na nové hřiště i moderní zázemí. Prostějovští hygienici jeho vybudováním podmínili zachování zdejší základní školy. Některým je však i přes tyto skutečnosti nové sportoviště trnem v oku, považují jej za zbytečné. Zřejmě díky tomu se utěšeně množí anonymní udání upozorňující na to, že povolení získaná pro stavbu byla získána navzdory nesouhlasu některých ze sousedů! Večerník se vydal zjišťovat, jak se věci mají...

Sportovní halu v Němčicích za třiačtyřicet milionů korun staví firma Pozemstav Prostějov. Právě jeden z jeho údajných zaměstnanců se koncem roku obrátil na hejtmana Olomouckého kraje. Údajně se „doslechnul“ něco o tom, že by stavba měla být zastavena! „Důvodem má být zmanipulované stavební povolení. Prý chybí souhlasy a podpisy sousedů, které jsou pro stavbu ze zákona nezbytné,” píše se v anonymu.

Starostka Němčic nad Hanou se od lidí bydlících v sousedství rozestavěné haly s žádnými konkrétními stížnostmi nesetkala. A to ani na stavbu samotnou ani na postup stavebního úřadu, který nezbytná povolání vydal. „Halu stavíme na základě platné veřejnoprávní smlouvy. Všichni účastníci souhlasili s uzavřením veřejnoprávní smlouvy,“ reagovala pro Večerník Ivana Dvořáková, první žena Němčic nad Hanou.

Nejedná se o první podobným dopis, s nímž se v Němčicích při výstavbě víceúčelové haly setkali. Už v říjnu podobné udání doputovalo na krajský úřad. „Je všeobecně známo, že stavbu sportovní haly si prosadila starostka našeho města. Měla by však postupovat podle stavebního zákona, což se podle nás neděje,“ vyjádřil se autor v dopise, který měl napsat jistý pan Kyselák. V onom listu však neuvedl ani křestní jméno ani adresu. Pan Kyselák, který by dle svých slov měl zastupovat skupinu občanů z Němčic, je však i tak na omylu...

Veřejnoprávní smlouvu všichni účastníci stavebního řízení ze zákona nepodepisují. Činí tak  především stavebník a příslušný stavební úřad. „Ostatní účastnici podepisují souhlas, který je nezbytný pro získání stavebního povolení cestou veřejnoprávní smlouvy, stavební povolení pak veřejnoprávní smlouva nahrazuje,“ zasvětila nás Ivana Dvořáková do poměrně složité legislativní problematiky. „Jsme přesvědčeni, že vydané veřejnoprávní smlouvy na stavbu naší víceúčelové haly jsou v souladu s platnými právními předpisy, město má zpracován i právní rozbor, který tento názor potvrzuje,“ dodala starostka města.

Na první pohled je však jasné, že nejrůznějším anonymům nejde ani tak o dodržování zákonných postupů při stavebním řízení jako spíše o to, že by novou stavbu určenou dětem ze základní školy raději ve městě vůbec neviděli. Již v minulosti byly investiční akce města terčem anonymních udání.

Některým se zřejmě zdá zbytečná a velká, upozorňují přitom na nedalekou opravenou sokolovnu. Peníze z rozpočtu by pak chtěli investovat jinde. „Veškeré okolnosti kolem výstavby haly u základní školy jsme na veřejných jednáních zastupitelstva probírali několik let. Původně měla být hala větší a svou velikostí by mohla konkurovat víceúčelovým sportovním halám v daleko větších městech včetně Olomouce. Teď jsem však sama ráda, že jsme zvolili menší variantu. Na ni se nám podařilo získat osmnáctimilionovou dotaci. Tyto peníze bychom za jiným účelem nesehnali a použít jinde je nemůžeme,“ vyjádřila se Ivana Dvořáková. „O budoucí využití sportoviště v našem městě se však rozhodně nebojím. Věřím, že se u nás i v okolí najde dost dětí i dospělých, kteří dají přednost aktivnímu způsobu využití volného času sportováním před vysedáváním u televize, popíjením alkoholu či holdování jiným návykovým látkám. Pronájmem haly pak budeme schopni částečně dotovat a možná i zaplatit její provoz,“ dodává němčická starostka. Slavnostně by se měla vybavená hala otevřít začátkem března letošního roku.

„To však neznamená, že se v rámci našich možností a na základě společné koncepce města nebudeme snažit i v jiných oblastech rozvoje. Je nesporné, že v Němčicích stejně jako kdekoliv jinde je stále co zlepšovat. Jenže každého pálí něco jiného a ne na všechno jsou peníze. Když například opravíte jednu ulici, lidé z další se okamžitě ozvou, proč se s opravami nedostalo právě na ně. Je třeba počítat s tím, že všem se prostě nikdy nezavděčíme,“ popsala na závěr své zkušenosti se starostováním Ivana Dvořáková.

Že žádná ze zainteresovaných stran nic nepodceňuje, svědčí následující vyjádření. „Krajský úřad Olomouckého kraje si v minulých dnech vyžádal kompletní spisový materiál k předmětné stavbě a provádí kontrolu správnosti postupu při vydání veřejnoprávních smluv nahrazujících stavební povolení této stavby. V brzké době očekáváme výsledek této kontroly,“ nechal se slyšet vedoucí příslušného stavebního úřadu.

O vyjádření Večerník požádal také obchodního ředitele Pozemstav a.s. Prostějov Milana Grmelu. „Mohu konstatovat, že stavba probíhá v souladu se smlouvou o dílo a naše vztahy s městem Němčice nad Hanou jsou maximálně korektní. Vůči investorovi neevidujeme žádné pohledávky po splatnosti. Obavy našeho údajného zaměstnance považujeme spíše za účelové vytváření problémů ze strany anonymního pisatele, o jehož motivech můžeme jen spekulovat...,“ uvedl Grmela.

O záměru vybudovat v Němčicích sportovní halu rozhodlo hlasování zastupitelstva ze srpna 2011. Z veřejného zápisu vyplývá, že hlasování nebylo zcela jednoznačné. Hlasovala pro ni však jasná většina deseti zastupitelů, tři byli proti. Nabízí se tudíž otázka, jestli se odpůrci haly nerekrutují z řad zástupců opozice, či jejich příznivců?! Za hledáním nejrůznějších pochybení v souvislosti s její výstavbou tak  lze s největší pravděpodobností spatřovat nepříliš férově vedený politický boj. Je totiž jednoznačné, že Němčice výstavbou haly u základní školy vyřeší problém, který město trápil řadu let...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...