Dobré ráno, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Dlouho to byla ostuda Čelechovic. Ruiny polorozpadlého cukrovaru uprostřed obce působily jako pěst na oko. Nyní konečně mizí z povrchu zemského. Děje se tak zásluhou společnosti Armex Oil. Tato firma stávající sklad pohonných hmot výrazně zmodernizovala za sedmdesát milionů korun a zdvojnásobila jeho kapacitu. Opravený objekt přešel v srpnu do zkušebního provozu. Mnozí z místních na něj přesto stále hledí mírně řečeno s nedůvěrou, a to zejména kvůli bezpečnosti i navýšení kamionové dopravy. Naopak vedení obce modernizaci celého areálu vítá, navýšení počtu nákladních aut projíždějících centrem obce považuje za přijatelné a upozorňuje, že firma zaměstnává řadu občanů, čímž pravidelně přispívá na kulturní a společenské akce. Večerník se žhavému problému podíval pořádně na zoubek...

Před dvěma roky se v Čelechovicích na Hané strhla nebývalá bitva kvůli změně územního plánu. Ten původní předpokládal výrobní využití pouze pro zadní část areálu přiléhající k železniční vlečce, zatímco v přední části směrem k Cukrovarské ulici počítal s výstavbou a zelení. To ovšem vlastník potřeboval změnit tak, aby celý areál spadal do výrobní zóny. Proti tomu se zvedla značná vlna nevole. Námitky během jediného týdne svým podpisem podpořilo 229 občanů Čelechovic na Hané. Navzdory tomu zastupitelé nedlouho před volbami změnu schválili. „Bez investice soukromé společnosti by areál bývalého cukrovaru i nadále chátral. Bylo by nad možnosti obce jej nechat zdemolovat a starat se o něj. Navíc pokud bychom záměr nepodpořili, znamenalo by to vleklý soudní spor s uvedenou společností kvůli zmaření investic. To by pro nás mělo za následek další velký problém. Proto si myslím, že modernizace areálu za peníze soukromé společnosti byla menším zlem, než aby i nadále chátral a hyzdil obec,“ vysvětlila starostka Čelechovic na Hané Jarmila Stawaritschová. 

Sklad zdvojnásobil kapacitu

Společnost Armex Oil je třetím největším distributorem pohonných hmot v ČR, vlastní mimo jiné i svou síť čerpacích stanic. Do nových skladovacích prostor v Čelechovicích na Hané investovala sedmdesát milionů korun. Rekonstrukce začala v září loňského roku a do zkušebního provozu byl uveden letos v srpnu „Zrekonstruovaný sklad pojme celkem dva a půl milionu litrů nafty a tři sta tisíc litrů methylesteru řepkového oleje (MEŘO). Jsou tu ta nejmodernější měřicí a technologická zařízení. Vše probíhalo s důrazem na provozní bezpečnost a ekologičnost. Technologické rozvody a skladovací kapacity jsou proto řešeny jako dvouplášťové,“ nechal se slyšet Hynek Sagan, generální ředitel a spolumajitel Armex Oil. Navzdory tomu mnozí z místních by pro prostory po bývalém cukrovaru raději viděli jiné využití. „Podle původního záměru zde měl vzniknout park a rodinné domy. Byl to dobrý nápad, je škoda, že se tak nestane. Navíc se bojím zvýšeného provozu kamionů, už tak jich kolem nás jezdí více než dost,“ poznamenal k tomu jeden z občanů Studence, který pod Čelechovice spadá. 

Maximálně deset kamionů denně

Podle vedení obce revitalizace celého areálu vede zejména ke zlepšení stavu a vzhledu centra obce. „Zaměstnání zde navíc našli čtyři občané Čelechovic, což byla jedna z našich podmínek. Kromě toho nám firma každoročně přispívá šedesáti tisíci korunami na podporu kulturních a společenských akcí. V minulosti jsme je využili například na pořádání oslav sedmi set let obce,“ reagovala pro Večerník Jarmila Stawaritschová. Nejčastěji zmiňovaným problémem však v této souvislosti je navýšení kamionové dopravy v centru obce. „Přestože už od srpna je sklad ve zkušebním provozu, tak jsem nic takového nezaznamenala. Ani se na hlavní silnici netvoří žádné kolony kvůli najíždění kamionů do areálu. Zásadní přitom je, že do skladu vede železniční vlečka. V tuto chvíli do něj kromě vlaku zajíždí asi šest kamionových cisteren denně. V budoucnu by to mělo být maximálně deset denně v době mezi sedmou a dvacátou hodinou. To se, myslím, dá zvládnout, nepřijatelné by pro nás bylo, kdybych jich mělo být třeba padesát. Víc už by se kapacita zvyšovat neměla, máme to i písemně potvrzené,“ dodala Stawaritschová, která odmítla myšlenku, že návrh na umístění značky Transit na silnici vedoucí Studencem souvisí s provozem firmy Armex Oil. „Řidiči kamionů dostali jasný pokyn, aby se Studenci vyhnuli. Mnohem větší problémy zde dělá hlavně současná uzavírka silnice na Kapli či  náklaďáky mířící na pilu ve Ptení. Věřím ale, že se situace v budoucnu zlepší,“ uzavřela Stawaritschová.


jak to bude s komínem?

Jednou z dominant Čelechovic na Hané je cihlový komín bývalého cukrovaru. Původně se uvažovalo o tom, že k zemi půjde i on. Postupem času se záměr změnil. „Komín je ve velmi špatném stavu, ale jednáme se statiky o možnosti jeho záchrany. Jestliže bude jeho zachování vůbec technicky proveditelné, bude poměrně finančně náročné. Ale snaha tu je,“ uvedl již dříve Jaroslav Stránský, jednatel společnosti Armex Invest.

Faktem je, že po předchozí demolici komín stále stojí na svém místě. Už nyní je tedy pravděpodobné, že snad nedopadne stejně jako jeho kolega z Vrahovic, který odváděl zplodiny z kotelny zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...