Dobré poledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Vybuchující kanystry s benzínem, mohutné plameny, které zcela pohltily odstavený traktor i nakladač a ohnivé jazyky šlehající ze skladu techniky, dílny a přilehlých kanceláří. To vše bylo k vidění uplynulé úterý večer v areálu zemědělského družstva v Pavlovicích u Kojetína. Podobně rozsáhlý požár zde nepamatují ani ti nejstarší z pamětníků. Večerník se vydal po stopách celé nešťastné události...

To nebyl jen tak nějaký ohýnek. Požár v Pavlovicích ničil budovy, zaparkovanou techniku i stroje a byl skutečně nepřehlédnutelný. Svědčí o tom také fakt, že při něm zasahovalo celkem jedenáct hasičských jednotek. Navzdory tomu se podařilo plameny dostat pod kontrolu až po pěti a půl hodinách. O požáru se hasiči dozvěděli minulé úterý 12. července přesně v 19:38 hodin. „Na místo vyjeli profesionální hasiči z Kojetína i Motkovic-Slížan a dobrovolné jednotky z Němčic nad Hanou či Nezamyslic. Záhy zjistili, že ohněm je zasažena dílna, sklad strojů i administrativní budova na celkové ploše asi pětadvacet krát deset metrů. Velitel zásahu proto na místo povolal další posilové jednotky z blízkého i vzdáleného okolí z Olomouckého, Zlínského a Jihomoravského kraje s cisternami a výškovou technikou. Na místě jich nakonec zasahovalo hned jedenáct - šest profesionálních a pět dobrovolných,“ prozradila Vladimíra Hacsiková, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Odjížděli až nad ránem

Ve chvíli, kdy požár vypukl, naštěstí nikdo v areálu nebyl. Hasiči proto ihned po příjezdu začali oheň likvidovat. „Nasadili několik proudů vody a také výškovou techniku. Snažili se odkrýt střešní krytinu, aby se k ohnisku snadněji dostali. Uvnitř objektu bylo nalezeno několik tlakových lahví, které hasiči vynesli ven na volné prostranství, kde je ochladili. V průběhu likvidačních prací  rozebírali konstrukce, dohašovali ohniska a vynášeli ohořelé věci z objektů. Na závěr proběhla důkladná kontrola požářiště termokamerou a předání místa zásahu majiteli. Poslední jednotky se z místa události vracely ve středu před třetí hodinou ranní,“ popsala zásah Hacsiková. 

Příčiny jsou nejasné

V následujících dnech proběhlo vyšetřování příčiny vzniku požáru. Na místo se vydal i Večerník. „Naši vyšetřovatelé odebrali vzorky a pracují se všemi třemi možnostmi - s úmyslem, nedbalostí i technickou závadou. Přesná příčina však v tuto chvíli není známa,“ vyjádřila se na konci týdne Vladimíra Hacsiková.

Jak se nám přímo na místě podařilo zjistit, zasažené budovy nedlouho před požárem procházely rekonstrukcí. „Vyměnili jsme okna i střechu, zbývala nám ještě fasáda. Teď se do toho budeme muset pustit znovu,“ prohlásil jeden z dělníků, který zároveň upozornil, že v dílnách shořelo veškeré vybavení. Výše škody byla předběžně vyčíslena na pět milionů korun. „Pro tyto případy jsme naštěstí byli pojištěni,“ reagoval na dotaz Večerník Jaromír Řezáč, ředitel Agrispolu Mořice, kterému areál družstva v Pavlovicích patří.

http://www.hzscr.cz/clanek/v-pavlovicich-u-kojetina-shorela-zemedelska-dilna.aspx

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...