Příjemnou noc, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

47 prehradaNa celou situaci Večerník upozornil jeden z našich pravidelných čtenářů. „Starou hráz na jejím začátku zvedli o přibližně jeden a půl metru. Vypadá to, že s takovou bude po napuštění přehrady nad vodou. Přehrada se tím rozdělí na dvě části. Ta první, která je blíž Plumlovu, asi bude sloužit k čištění vody. Možná se tam nebude dát koupat, poroste tam rákos na čištění vody. To znamená třeba konec pláže u Valáška,“ sdělil nám výsledky svých pozorování čtenář Zdeněk, který dění na přehradě pravidelně sleduje.

Jenže všechno je trochu jinak. Probíhající stavební úpravy na staré hrázi plumlovské přehrady jsou pouze testem, který má napomoci při probíhající rekonstrukci skutečné hráze. „Jedná se o hutnící pokus, kterým stavební firma zjišťuje podmínky přímo v terénu. Jeho výsledkem nebudou trvalé úpravy. Po provedení zkoušek firma navezené kameny opět odebere,“ vysvětlil Večerníku Jiří Macík z Povodí Moravy s tím, že vzhled i funkce přehrady se po napuštění měnit nebude.

Faktem zůstává, že na začátku přehrady skutečně vznikne čistící zóna. V ní by skutečně vodu přitékající do přehrady měly čistit rostliny. „Bude u přítoku do přehrady. Rozhodně však nezebere prostor až po starou hráz,“ ubezpečil Jiří Macík. Testy hutnění jsou důležité pro zdárnou rekonstrukci hlavní hráze, která se už na přehradě rozjela.

Rekonstrukce návodního líce a koruny hráze si vyžádá 136 milionů korun a podle smlouvy má být celá dokončena v září příštího roku. Zda bude přehrada napuštěna už příští rok na jaře, zůstává vzhledem k náročnosti oprav návodního líce stále otázkou.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...