Dobré odpoledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO+FOTOGALERIE Bohatá historie, pohodová současnost. Němčice nad Hanou jsou dlouhodobě kulturním centrem celého jižního regionu, což se promítlo i v režii víkendových oslav. Výstava a jízda historických vozidel, Sjezd rodáků nebo Svátek hudby, to byly hlavní taháky v pestré nabídce dalších lákadel. „Kultury je tady hodně a o tom, že o ni lidi mají zájem a rádi se sdružují, svědčí návštěvnost našich akcí. Myslím si, že spojení tří víkendových akcí se vydařilo,“ komentovala Ivana Dvořáková, starostka městečka. „Vše proběhlo na jedničku,“ dodala s úsměvem. Večerník byl u toho!

Víkendový program němčických slavností byl opravdu našlapaný. Téměř v každé veřejně přístupné budově se něco dělo, stejně jako přímo v centru města. Zvláště v dopoledních hodinách se počet obyvatel Němčic prakticky zdvojnásobil. „Zájem byl obrovský, lidí přišlo opravdu hodně. Nejvíce lákala výstava historických vozidel. Auta byla přímo v obležení,“ prozradila Jana Oulehlová, která měla organizaci celé akce na starosti. Výhodou Němčic při pořádání podobných akcí je dlouhodobě široká základna kulturně vzdělávacích institucí. Nosnou část programu tak na sebe vzala místní základní umělecká škola, jejíž zvuk několikanásobně přesahuje hranice nejen regionu. A právě v zahradě ZUŠ se pak odehrávala stěžejní část víkendového dění. 

Hodně živo ale bylo i na dalších místech. Celé dopoledne se na fotbalovém hřišti odehrával turnaj přípravek. Ve foyer kina OKO byla k vidění výstava Významné osobnosti Němčic nad Hanou doplněná o jejich portréty a životopisy. Takže i když osobně přítomní nebyli, na Annu Matouškovou nebo Luďka Mikloška se živě vzpomínalo. Zcela originálním počinem pak přispěli žáci místní ZUŠ, kteří vytvořili dokumentární film o svém rodném městě. Promítání Tajemství staré fotky, zaplnilo sál kina OKO do posledního místečka. „Krásný zážitek jsem si odnesla z dokumentárního filmu. Němčice byly ukázány očima dětí. Pohledy mladých byly zajímavé, ale i náhled veřejnosti. Já samozřejmě názory ředitelů příspěvkových organizací znám. Byly tam věci, které mě svým způsobem překvapily,“ zhodnotila premiéru Ivana Dvořáková, němčická starostka.  Velmi vytížený byl i poznávací vláček, který projížděl skrznaskrz Němčicemi od desáté hodiny ranní až do třetí odpoledne.

Odpolední program pak už byl spíše určený pasivním divákům. Těm byl k dispozici rozsáhlý areál zahrady ZUŠ, kde se na pódiu představily postupně všechny třídy a také zajímaví hosté. Zlatým hřebem programu bylo přivítání manželů Kolejkových. „Jsou naprosto úžasní. Ve svém věku byli ochotní a schopní přijet až ze svého bydliště v Praze,“ s úctou a uznáním hovořila o slavných rodácích němčická starostka. O tom, v jaké úctě svého slavného rodáka Němčáci mají, svědčil i největší aplaus sobotního odpoledne!

Základem každých podobných oslav je počasí a to tentokrát vyšlo nad očekávání. Zářící slunce velkou měrou přispělo i k usměvavým tvářím všech přítomných. „Parádně nám vyšlo počasí, je tu skvělá nálada. Lidé jsou příjemní, všichni se zdravíme a usmíváme. Tohle je daleko lepší než sedět na radnici a poslouchat stížnosti,“ komentovala Dvořáková a dodala: „V dnešní době je důležité dostat lidi tam, kde se pobaví a mohou přestat myslet na každodenní problémy. Mám tu spoustu spolužáků, zdravím se s nimi jen za pochodu, snad si na ně najdu večer více času. Těším se, že se s nimi potkám.“ Spokojenost neskrývala ani Jana Oulehlová, kulturní atašé města, na jejíchž bedrech ležela velká zodpovědnost. „Všechno nám klape, časový harmonogram stíháme. Pečlivé přípravy se vyplatily. Organizační tým pracuje na sto procent.“

Setkání s dávnými kamarády si užívali občané Němčic i jejich hosté. „Moji nejbližší příbuzní nepřijeli. Brácha bydlí v Přerově, ale má bohužel nohu v sádře. Vidím tu však spoustu známých, kteří tu nebydlí, ale přijeli. Akce se mi líbí,“ svěřila se Večerníku jedna starší dáma, která však s úsměvem odmítla prozradit své jméno.

Oslavy se však neodehrávaly pouze v sobotu, bohatý program nabízela i neděle. V pořadí již XIX. Svátek hudby přilákal například Pavla Nováka nebo Pražské mažoretky. „Přijeli k nám hudebníci například z Prachatic, ze Rtyně v Podkrkonoší nebo kostelecký starosta, radní z Prostějova. To mě hodně těší, zajímá je, co se děje v okolních obcích, jaký je jinde život,“ konstatovala na závěr s úsměvem Ivana Dvořáková.

Video naleznete zde

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...