Příjemnou noc, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

46 prehradaRelativně teplé a suché počasí přeje dělníkům pracujícím v těchto dnech na opravě hráze plumlovské přehrady. Práce na její rekonstrukci tak mohly běžet i během slunečného víkendu. Hráz v minulém týdnu kompletně přišla nejen o celý svůj kamenný plášť, ale i o betonovou korunu na svém vršku. Dalo by se říct konečně nějaký posun...

Pokusit se dohnat skluz, který vznikl kvůli průtahům s výběrovým řízením, se v těchto dnech snaží stavební firma pracující na opravě hráze plumlovské přehrady. Všichni, kteří v sobotu odpoledne vyrazili do okolí přehrady, zde mohli pozorovat tři tatrovky odvážející od hráze vybagrovanou zeminu. V těchto dnech už by mělo být dokončeno vrtání téměř tisícovky štěrkopískových pilotů, které zpevní podloží hráze.

„V následujících týdnech budou provedeny geofyzikální zkoušky, které detailně prozkoumají útroby hráze,“ uvedla mimo jiné mluvčí povodí Moravy Gabriela Tomičková. V budoucnu by přítoky přehrady měl čistit síran železitý, který má zajistit přeměnu fosforu coby potravu pro sinice v látku, na které si mikrobi už „nepochutnají“. Chemikálie by měla být po napuštění přehrady aplikována na přehradě až do doby, kdy budou přítoky do nádrže natolik čisté, aby se do ní další fosfor již nedostával. Kdy to bude, to ovšem stále nikdo nedokáže odhadnout.

Navzdory zvýšenému úsilí pracovníků je nejisté i plánované jarní napouštění. Je všeobecně známo, že při teplotách kolem nuly se zastavuje proces vytvrdnutí běžného betonu. Toho bude zřejmě třeba minimálně při opětovném obkládání odhalené části hráze kameny. K tomu, aby byla oprava hráze dokončena ještě v průběhu zimy, by tedy bylo zapotřebí extrémně teplého počasí. Ani to by však nemuselo stačit...

Podhradský rybník bude opět bez vody

Kromě plumlovské přehrady by se opravy hráze měl zcela nečekaně dočkat i Podhradský rybník v Plumlově. Povodí Moravy totiž po jeho napuštění zjistilo, že její současný stav je špatný. Rekonstrukce hráze Podhraďáku by tak měla začít už příští rok. Je zřejmé, že od opětovného vypuštění a „vymrznutí“ rybníka si Povodí Moravy slibuje eliminaci jedovatých sinic, které se v něm navzdory předchozímu vybagrování za 23 milionů korun objevily letos v létě. Podhradský rybník se už začal vypouštět, jeho výlov je plánován na konec listopadu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...