Dobré odpoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Takovou slávu Konice už dlouho nepamatuje. Uplynulou sobotu se v místním kostele Narození Panny Marie konala primiční mše svatá. Sloužil ji Petr Hyacint Ullman. Šestadvacetiletý dominikán v polovině letošního dubna v Olomouci přijal kněžské svěcení. Jeho první mše v nové úloze pak pro něj po šestiletém studiu ve Francii znamenala návrat do míst, kde se narodil a vyrůstal. Po primici se vydá zpět do Prahy, kde učí na Arcibiskupském gymnáziu. Svědkem události byl i PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

Primiční mše byla pro Konici i okolí skutečně výjimečnou událostí. „Pokud jsem se dobře díval, tak poslední podobná akce se u nás pořádala před sedmačtyřiceti lety,“ zmínil se konický místostarosta Jaroslav Procházka, který ovšem v této souvislosti připomněl loňskou primiční mši konanou v nedalekém Jednově. „Tehdy ji sloužil tamní rodák Michal Zahálka,“ upřesnil Procházka.

Díky primici do Konice mimo jiné dorazilo kolem padesáti kněží a řádových bratrů nejen z tuzemska, ale i z Francie, kde nově vysvěcený kněz studoval filosofii a teologii. Zatímco jeho koničtí rodiče, přátelé či spolužáci ho znali jako Petra, v sobotu před ně předstoupil už coby Hyacint. „Po maturitě v Konici Petr vstoupil do olomouckého Řádu bratří kazatelů neboli dominikánů, kde přijal řádové jméno Hyacint,“ vysvětlil tuto změnu Jaroslav Procházka.

Ještě před mší svatou slavnost začala průvodem od rodného domu novopečeného kněze v Kostelní ulici do nedalekého kostela Narození Panny Marie. Právě tuto cestou prošlapal mladý Petr mnohokrát coby ministrant. „Právě skvělé partě ministrantů za mnohé vděčím, stejně jako potom v dospívání konickému Spolču. Velkým požehnáním pro mě také byly letní prázdniny s laškovskou farností,“ zavzpomínal Petr Hyacint Ullman, kterého v kostele přivítal i konický starosta František Novák. „Tvé původní jméno Petr znamená skála. Přeji ti, abys byl při hlásání víry pevný a vytrvalý tak jako skála,“ popřál konickému rodákovi mše zdejší farář Milan Ryšánek.

Rozlehlý konický kostel byl v tu chvíli skutečně plný k prasknutí, hrstka těch, kteří se do něj už prostě nevešli, postávala venku a průběh mše poslouchala z reproduktorů umístěných na otevřených dveřích chrámu. „Chtěl bych upřímně poděkovat svým rodičům, sourozencům a všem, kteří mě jakýmkoliv způsobem, zvláště pak modlitbou a obětí podporovali na mé cestě ke kněžství,“ uzavřel mladý kněz, který se po primiční mši vrátí zpět do Prahy, kde učí na Arcibiskupském gymnáziu a také připravuje česko-francouzské setkání mládeže v polském Krakově.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...