Dobrý večer, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

45 lampionakSkutečně nezáviděníhodnou úlohu měla dvoučlenná komise, která letos rozhodovala o výsledcích soutěže „O nejkrásnější dýni“ ve Skalce. Do druhého ročníku soutěže se v obci zapojilo celkem třiatřicet rodin, které dokázaly přijít s úžasnými nápady. Vybrat z nich nejzajímavější trojici byl téměř nadlidský úkol. Vyřezávané dýně o víkendu zářily po celém regionu,  plameny svíček před domy tak doplňovaly naše tradiční Dušičky...

Ve Skalce žijí opravdu šikovní vyřezávači. Přesvědčit se o tom mohli všichni, kteří se v uplynulém týdnu po setmění prošli touto lázeňskou obcí. Před domy tu na ně blikotaly svíčky v dýních, které byly často součástí působivých i vtipných scén. Sami místní je mohli obdivovali především během sobotního lampionového průvodu, na který dorazilo přes stovku z nich. Průvod si samozřejmě nejvíce užily děti, ve Skalce se však do něj zapojil skoro každý. 

„Na Dýňovaní jsem opravdu pyšná. Všichni, kteří se do něj zapojili, vyřezali úžasné věci. Hojná účast při lampionovém průvodu, kdy si lidé mohli jednotlivé dýně prohlédnout a následně vyslechnout rozhodnutí poroty, mě samotnou překvapila. Podařilo se nám tak prodat dvacet litrů svařáku, takto získané peníze půjdou na Mikulášskou besídku,“ radovala se Petra Prokopová z občanského sdružení Slunečnice Skalka, které akci pořádalo.

Mezi mnoha dýněmi svojí krásou nesporně vynikala ta stojící před domem rodiny Jiříčkových. „Dlabala a vyřezávala jsem ji celých pět hodin,“ prozradila Večerníku vysokoškolská studentka Kamila Jiříčková. Při pohledu na precizní čarodějnický výjev vyřezaný do dýně by nebylo divu, kdyby nad ním autorka strávila třeba i pět dní. Kamila Jiřičková tak letos doplnila matadory soutěže, kteří už minulý rok dokázali přijít s propracovanými scénami. „Je skvělé, že lidé přicházejí každý rok s něčím novým. Třeba Luboš Navrátil se svojí rodinou letos představil Petrův zdar, minulý rok to zase byla strašidelná scéna z amerického Texasu. Podobně to bylo třeba i u Sovovy rodiny, kteří loni předvedli krásného dýňového anděla. Důležité však je, že i ostatní se letos opravdu vytáhli. Třeba mě osobně se asi nejvíce líbila mumie s dýňovou hlavou, ale bylo tu i spousta dalších opravdu nádherně udělaných dýní,“ shrnula Petra Prokopová, jejíž občanské sdružení ve Skalce kromě Dýňování pořádá i řadu dalších zajímavých akcí.

K těm nejbližším pak bude patřit kurz Nordic walkingu, který je naplánován na čtvrtek 8. listopadu. Už nyní se však můžeme těšit, jaké dýně příští rok připraví v obci, která letos v celorepublikovém kole soutěže Vesnice roku o Oranžovou stuhu získala čestné uznání.


45 carodejna 45 houfovani 45 kun 45 petruv_zdar

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...