Příjemnou noc, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Kvůli komplikacím s výběrovým řízením nabraly práce na opravě hráze Plumlovské přehrady pořádný skluz. Původně měly začít už loni, nakonec se tak stalo asi před měsícem. Už jen málokdo věří tomu, že by se mohla hráz kvalitně opravit a zároveň stihnout napouštění přehrady plánované na jaro 2013. Koncem minulého týdne díky slunečnému počasí panovaly pro práci ideální podmínky. Jak se dělníci na přehradě činili, aby zpoždění dohnali?

„Na přehradu chodíme skoro každý den. Zajeďte se tam taky podívat! Sice jsou tam nějaké stroje, ale jinak se tam skoro nic neděje. Jen to nafoťte, ať lidi vidí,“ vybídlo Večerník v průběhu uplynulého týdne hned několik našich čtenářů. Abychom měli co nejaktuálnější informace, vydali jsme se do Mostkovic až v pátek dopoledne. Panovalo krásné slunečné počasí, pro práci byly ideální podmínky. Pokud se tam nebude nic dít teď, tak kdy už?

Po příjezdu na místo jsme zjistili, že informace od čtenářů nebyly zcela přesné. Na první pohled bylo vidět, že větší část návodní strany hráze byla v pátek zbavena svého kamenného obalu.  Kdo by však na přehradě očekával nějaký velký pracovní mumraj, byl by zklamán...

V deset hodin dopoledne zde pracoval jediný bagr, který právě rozebíral hráz a jeden dozer upravující zeminu před hrází. Další technika, která se v tu chvíli nacházela v okolí hráze, měla takzvaného padla. Jednalo se například o dvě vysoké vrtné soupravy, které by měly v budoucnu pracovat na sanaci návodního líce hráze. Dosud je však do činnosti nikdo neuvedl. Zcela v klidu a bez řidičů zde postávaly také dva traktory s radlicemi a lžícemi a dvě tatrovky, které by měly postupně od hráze přemístit více jak třicet tisíc kubíků zeminy. Ta by měla být navezena do nejhlubšího místa nádrže, tzv. laguny. Po zpevnění hráze pomocí štěrkopískových pilířů by do ní měla být vložena těsnící fólie. Ta převezme funkci jílové vrsty, u níž hrozí riziko vysychání a drolení. Fólie bude následně zasypaná a na násyp budou položeny kameny. Poté by mělo být možné nádrž alespoň částečně napustit. Dle vyjádření Povodí Moravy by se tak mohlo stát už na jaře příštího roku. O tomto termínu však přes pokračující práce na opravě hráze panují mezi lidmi všeobecné pochybnosti.

Teprve po rekonstrukci návodního líce se stavbaři pustí do oprav vrchní části hráze. Zde se zrenovuje most, silnice a umístí se nové zábradlí a osvětlení. Kdy se dělníci do těchto prací pustí,  není zatím jasné. Jelikož se však jedná o staveniště, je koruna hráze  pro pěší a cyklisty uzavřena už nyní.

„Myslely jsme, že to proběhneme a ono je to zavřené,” podivovaly se v pátek dopoledne dvě ženy ve sportovním oblečení a běžeckých botách před neproniknutelnými zábranami, zamezujícími vstupu na hráz. Ty by zde měly zůstat až do září příštího roku. K tomuto datu se stavební firmy IMOS a DIS zavázaly, že celkovou opravu hráze za 136 milionů korun dokončí.

43 a_prece_se_dela 43 celkovy_pohled 43 odstavena_technika

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...