- 23. červenec 2015
- 1956x
Premiérové pivovarské slavnosti uspořádal předminulou sobotu v domovské Lhotě pod Kosířem zdejší minipivovar KOSÍŘ. Jak poznamenal jeho majitel a sládek v jedné osobě David Kapsia, šlo o „nultý ročník“, při němž se organizátoři, vesměs nadšenci a příznivci dobrého piva, učili zvládat akci takového rozsahu. A nutno konstatovat, kéž by se všechny pilotní akce takto vydařily!
Čilý ruch panoval před pivovarem s místní hospůdkou už od samého rána. Na hřišti vyrostl areál, pravda komornější než při podobných akcích v zavedených pivovarech, ale ani zde nic podstatného nechybělo. Kromě krytého posezení o dostatečné kapacitě bylo srdcem areálu pódium, na kterém odpoledne zpříjemňovala návštěvníkům popíjení skupina YANTAR, v jejímž repertoáru se našlo pro každého něco.
Před pódiem pak trůnil symbol pivovarnictví - dřevěný soudek s logem pivovaru, který narazil přímo pan sládek a formálně tímto aktem otevřel pivovarské slavnosti. „Měli jsme na výběr ze dvou možností buď jet do Svijan nebo pod Kosíř,“ svěřila se exkluzivně Večerníku dvojice návštěvníků až z dalekého Hradce Králové. „Rozhodli jsme se raději pro tento minipivovar, protože rádi ochutnáváme nová piva,“ vysvětlili, proč jejich kroky vedly právě na Moravu.
Kromě hospůdky samotné se točilo na dalších třech místech, kde byly mimo tradičního sortimentu na čepu horké novinky letošního léta. První z nich byl „KOSÁK“ - černý ležák s nádechem irského Stoutu. „Toto pivo se stane stálou součástí našeho sortimentu, zatímco svrchně kvašený Summer Ale byl uvařen speciálně pro tuto příležitost,“ vysvětlil Kapsia. Jak se Večerník dozvěděl, na rozdíl od kvasinek spodního kvašení fermentují kvasinky v tomto případě pivo při vyšších teplotách, tedy rychleji a tím produkují významnější množství vedlejších kvasných produktů, které dávají pivu typický ovocný či kořenný nádech.
Ze zhruba osmi stovek návštěvníků měla značná část zájem o exkurzi po minipivovaru. „Je vidět, že lidi zajímá, jak se vaří klasické české pivo,“ potěšilo sládka. Slavnosti si nenechal ujít ani starosta Drahanovic Ivo Richter. „Potkával jsem tady tváře i z ostatních místních částí Drahanovic. Na tak malou obec, jako je Lhota, to byla úctyhodná akce. S manželkou jsme ochutnali oba speciály a musíme potvrdit, že se opravdu povedly,“ shrnul své dojmy pro Večerník.
Samozřejmostí bylo další bohaté občerstvení počínaje výbornou zelnou polévkou přes studené utopence ke specialitám z udírny, grilovanému masu až po pivovarský gulášek. O zábavu nebyly ochuzeny ani děti, pro něž byly připravené různé soutěže nebo třeba populární malování na obličej. A kdo vydržel při pěnivém moku až do setmění, mohl se pokochat barevným ohňostrojem, který program slavností formálně zakončil, byť se zábava pod Kosířem protáhla hluboko do letní noci.
„Jsme rádi, že návštěvníci nepřišli pouze na pivo, ale zaujaly je i doprovodné akce pro děti i dospělé. Samozřejmě jsme si vědomi rezerv, ale to jsou právě výzvy, abychom byli příští rok ještě lepší,“ těší se už teď na příští ročník David Kapsia.