Dobré poledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tak to tedy objevili Ameriku! Čtyři roky byla přehrada bez vody. Její bagrování stálo 130 milionů korun. Téměř dva roky už je nádrž napuštěná. A „experti“ nyní přišli se studií, že navzdory tomu všemu se sinice v přehradě budou množit i nadále! Důvodem je fakt, že do přehrady stále tečou splašky z okolních obcí. Věřili byste tomu?

Po šesti letech kličkování a obhajování špatně načasovaného bagrování dna plumlovské přehrady vyšlo Povodí Moravy s pravdou ven. Připustilo totiž, že k rozvoji sinic v přehradě bude stále docházet, a to navzdory všem učiněným opatřením. „Pokud se nesníží přísun fosforu do plumlovské přehrady o padesát procent, k rozvoji sinic bude docházet neustále,“ konstatovala Gabriela Tomíčková, tisková mluvčí Povodí Moravy.

Přitom právě tato společnost v minulosti dohlížela na bagrování jak přehrady, tak i Podhradského rybníka a plumlovského Bidelce. Celkové náklady na všechny tyto tři monstr akce výrazně přesahují 150 milionů korun. Mnozí lidé poukazovali na to, že se jedná o peníze tzv. vyhozené z okna. A budoucnost jim dala za pravdu...

Kromě bagrování na začátku přehrady a „Podhraďáku“ vznikly mokřady, které by přitékající vodu měly čistit. Ty by v budoucnu skutečně mohly přispět k čistější vodě. Zatím však nestačí. Zásadní totiž je, že do rybníka stejně jako do přehrady stále tečou splašky obsahující fosfor. A ten je nejlepší potravou pro sinice. Uvedená studie tato všeobecně známá fakta pouze potvrdila. „Na přítocích do Podhradského rybníka a do nádrže, umístili vodohospodáři stanice na srážení fosforu, které dočasně suplují chybějící ČOV v obcích v povodí přehrady. Připravujeme také přesun stanice na srážení fosforu na ČOV Krumsín, což by mělo zvýšit účinnost a snížit náklady na odstraňování fosforu z Kleštínku. Na dalších zlepšeních průběžně pracujeme,“ uvedl Jan Hodovský, generální ředitel státního podniku Povodí Moravy. 

Přestože je chemické srážení fosforu na přítocích do přehrady poměrně účinné, řeší pouze důsledky znečištění vodních toků splaškovými vodami. „Každé opatření má své limity, a pokud budou neukáznění občané vypouštět splašky přímo do vodních toků, bude vždy riziko, že se na přehradě opět vyskytnou sinice,“ zdůraznila Gabriela Tomíčková.

Voda v nádrži zatím bez sinic 

Hned na začátku uplynulého týdne provedli krajští hygienici v pořadí již čtvrté měření kvality vody v plumlovské přehradě. I tentokrát z toho nádrž vyšla na výbornou. „Jedná se o nezávadnou vodu s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci,“ okomentoval výsledky měření ředitel KHS Olomouckého kraje Zdeněk Nakládal.

Bohužel není vyloučeno, že to mohlo být poslední měření, kdy voda v přehradě vykázala tak dobré vlastnosti. Od poloviny minulého týdne se začalo výrazně oteplovat a právě takové počasí bujení sinic přímo nahrává. Stejně tomu bylo i v průběhu uplynulého roku, kdy opětovně nádrž zažila první obnovenou sezónu. Po dlouhodobějším oteplení už tehdy nastala situace, kdy hygienici koupání v přehradě na nějaký čas nedoporučovali...   (mls)

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...