Dobrý večer, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Písničkou „Naše škola má narozeniny, my máme přání jediný...“ začal slavnostní program sjezdu plumlovských rodáků na náměstí o desáté hodině dopolední. Všem popřály děti v nejrůznějších úborech, držící symbolické kytičky s nápisem „100 let“. Večerník byl pochopitelně u toho!

Na dlouho připravovanou akci se počasí opravdu vydařilo. Pro leckoho možná až přespříliš, pořádné horko bylo už dopoledne. Naštěstí pro účinkující bylo pódium, z nějž provázela přihlížející úvodním pásmem místostarostka Plumlova Gabriela Jančíková, v milosrdném stínu.

Ve svém slově se pokusila navodit atmosféru roku 1915, doby sice těžké z hlediska probíhající světové války, ale zároveň také krásné až mírně idealizované. V tehdejším C. a K. mocnářství žádal Plumlov o povolení výstavby měšťanské školy poprvé osm let před jejím vznikem. Jakmile byl souhlas v roce 1913 konečně vydán, se samotnou realizací se dlouho neotálelo.

Nejen dobové kostýmy, ale i staré písničky v podání trojice Kocourkovských učitelů pomohly divákům aspoň pomyslně se přenést o sto let zpátky. Bryčka tažená grošáky poté přivezla na náměstí prvního ředitele školy Ptáčka, kterého uvítal dobový učitelský sbor. Žáci z plumlovské základní umělecké školy mu zazpívali studentskou hymnu Gaudeamus igitur, po níž s krátkým projevem rekapitulujícím stoletou historii školy vystoupila současná ředitelka Dagmar Zapletalová.

Ta připomněla tradici Stonožkových dnů, pořádaných v rámci projektu „Na vlastních nohou“, prostřednictvím něhož děti pomáhají jiným dětem. Že plumlovská škola patří k těm nejúspěšnějším, potvrdila také v mailovém poselství zakladatelka této humanitární organizace Běla Jensenová. Patronem hnutí je mimo jiné Armáda ČR, jejíž zástupce z olomoucké posádky zmínil konkrétní uskutečněné projekty pro děti v Afghánistánu.

Spolu s paní ředitelkou nakonec položili kytici květů k pomníku padlých v obou světových válkách, mezi nimiž jsou i učitelé zdejší školy. Tímto aktem úvodní program skončil, přičemž přihlížející byli pozváni k návštěvě školy, kde byly k vidění základní milníky uplynulého století v životě školy i města i malý kulturní program. Přesně v poledne pak byla v kostele Nejsvětější Trojice sloužena mše svatá za zemřelé rodáky.

Následně se na nádvoří plumlovského zámku otevřel řemeslný jarmark. Mezi staročeskými stánečky s keramikou, včelími produkty, bylinkami a dalším jarmarečním sortimentem byly k vidění ukázky tradičních řemesel. K dobré pohodě nechybělo všelijaké občerstvení a hudební produkce vracela na toto jediné odpoledne návštěvníky hluboko do minulosti...

„Jsme rádi za vystoupení Dua Pištěk, které to pojalo jako dar naší škole,“ ocenila místostarostka, která byla s celou akcí velmi spokojena. „Každý z návštěvníků si našel to své, ať to byly projížďky v kočáře, rozhled z kostelní věže, vyhledávané bylo také nahlížení do našich kronik. Znovu se mi potvrdilo, že lidé nejsou tak pasivní, jak se občas o naší době říká. Při přípravě ´rodáků´ jsme se my Plumlováci zase víc stmelili, do programu se zapojili iniciativně někteří, od nichž bych to tak úplně nečekala,“ upozornila Gabriela Jančíková na další dimenzi užitečnou pro společenský život Plumlova.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...