Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO + FOTOGALERIE V pátek na svátek svatého Václava proběhlo v Čechách pod Kosířem slavnostní otevření nového depozitáře Muzea historických kočárů. To vyvrcholilo odhalením největšího smutečního kočáru na světě z dílny plzeňského stavitele Václava Brožíka. Na opravě tohoto mistrovského díla se podíleli řemeslníci z celé republiky, hlavním motorem celého projektu byl majitel muzea Václav Obr. Skvost obce, kraje i celé České republiky tak zazářil v plné kráse. 

Stylovější prožití svátku patrona české země si prostě nešlo představit. Václav Obr během pátečního otevření depozitáře Muzea kočárů a odhalení největšího smutečního kočáru opět dokázal, že je nejen neobyčejně zručným řemeslníkem a člověkem, který dokáže nadchnout lidi nejrůznějších profesí, ale i mužem se smyslem pro působivé divadlo. Prostřednictvím něj se pak lidem snaží zvěstovat poselství o víře, naději a lásce, stejně jako úctu k myšlenkám i dílu našich předků. Pod jeho rukama se pak tyto obecné pojmy, jejichž obsah modernímu člověku obvykle uniká, dokáží zhmotnit v dílo, které svým významem zřetelně začíná přesahovat hranice regionu.

V pátek otevřený depozitář Muzea historických kočárů v Čechách pod Kosířem je budovou se zcela osobitým kouzlem, ve které se projevuje zručnost a neobyčejná preciznost lidí, kteří se podíleli na jeho stavbě. To samé platí i pro největší smuteční kočár světa, který je tu od pátku vystaven. „Za opravou tohoto monumentu stojí celá velká rodina řemeslníků z nejrůznějších koutů republiky, která se dala dohromady díky akci Josefkol. Osobně bych chtěl ale poděkovat především své ženě, která do mě vlila tolik energie, kterou bych sám od sebe nikdy nečekal,” zdůraznil během slavnostního zahájení Václav Obr, který kromě poděkování všem svým spolupracovníkům rovněž vzdal velký hold staviteli kočáru Václavu Brožíkovi. „Byl to fenomén, dodával kočáry na mnoho královských dvorů, nebo třeba i perskému šáhovi. Oprava jeho největšího kočáru byla zatím tou absolutně nejtěžší věcí, do které jsme se pustili. Opravovali jsme ho podle jediné fotky, kterou jsme měli k dispozici. Během rekonstrukce jsme dělali některé věci poprvé a možné i naposledy. Samotný kočár je kromě své velikosti výjimečný i tím, že byl elektrofikován. Mě osobně pak těší i to, že je plně funkční a dá se s ním vyjet ven,” netajil své nadšení Václav Obr, který sklízel upřímný obdiv všech lidí přítomných v plném sále. „Za to, co zde během posledních let vyrostlo, by se rozhodně nemusela stydět velká státní instituce zaměstnávající desítky lidí typu Národního technického muzea. O to obdivuhodnější je, že tohle všechno dosáhl jeden člověk, který má chuť pracovat a dokáže spojovat a nadchnout podobně smýšlející lidi. To by se nám v politice často opravdu hodilo,” shrnul velmi trefně Ivan Kosatík, někdejší hejtman Olomouckého kraje, bez jehož finanční podpory by Muzeum kočárů ani depozitář zřejmě nevznikly. „Václav Obr dokazuje, že pokud máte jasně daný cíl, cestu k němu si vždy nějak najdete,” uzavřel současný krajský hejtman Martin Tesařík.



 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...