Dobré dopoledne, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Ochutnali jste trubičky nebo věnečky vytvořené výhradně z tvarůžků? Dali jste si někdy grilovaný sýr z Hvozdu či kozí sýr z Tištína? Anebo jste si nakoupili pochoutky ze Slovenska vyrobené ručně dle tradičních receptur? Pokud jste na tyto otázky odpověděli negativně, pak jste si zřejmě nechali uniknout sobotní Sýrobraní v Drahanech. Nebo jste na akci víkendu už přijeli pozdě. Večerník byl na místě včas a lze upřímně sdělit, že po spoustě sýrových lahůdek se v Drahanech jen zaprášilo...

Teplé a slunečné počasí lákalo uplynulou sobotu k jarnímu výletu do rozkvetlé přírody. Asi pětistovka poutníků si za cíl své cesty zvolila Drahany, konkrétně pak druhý ročník akce zvané Sýrobraní. A určitě neprohloupila. Všichni zde mohli nejen ochutnat výtečné zákusky z loštických tvarůžků a další sýrové laskominy, ale i prohlédnout si stánky s výrobky řemeslníků či se třeba povozit na koni.

Skutečnou výhrou pro organizátory pak bylo, že si na akci pozvali folklórní soubor Plumlováček. Děti z plumlovské ZUŠ pod vedením Gábiny Jančíkové předvedly pásmo říkanek, písní a tanečních scén. Pokud si snad ještě někdo stěžoval, že to správné jaro stále ještě nenastalo, tak právě vystoupení Plumlováčku jej definitivně vyvedlo z omylu. Pohled na dětí tancující v pěkných kostýmech na zelené trávě byl skutečnou oslavou právě se probouzející přírody.

Plumlováček na pódiu vystřídala skupina Bezobratři. Nositelé hudební ceny Anděl za rok 2010 to po skvělých dětech neměli vůbec jednoduché. Přesto se hudebníkům, kteří ve své tvorbě vycházejí z kořenů moravské a slovenské hudby, podařilo udržet pozornost početného publika. Stalo se tak zejména díky jejich přirozenému a pokornému muzikantství. „S akcí jsem spokojený, rád bych poděkoval všem, kteří na ni dorazili. Věřím, že se k nám příště opět vrátí například na otevření nové středověké kovárny. Ta se už letos stane součástí našeho Archeoparku, který od loňského roku budujeme na nedaleké louce,” pozval všechny Pavel Moš, kurátor Muzea Drahanské vrchoviny, které Sýrobraní pořádalo.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...