Dobrý večer, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

15 prehrada uklid 018FOTOGALERIE: O plumlovské přehradě tisíce lidí mluví, stovky kolem nádrže pravidelně korzují či jezdí na kole a několik desítek se v ní po jejím loňském napuštění i koupalo. Prostějovští zimní plavci jsou však jedni z mála, kteří jsou pro někdejší pýchu regionu ochotni také dobrovolně něco udělat... Dokázali to při čtvrteční brigádě, při níž nejenže uklidili břehy nádrže, ale také se společně ohlédli za skončenou sezónou. A Večerník se také zapojil!

Pravidelně plavou ve vodě, jejíž teplota se blíží nule. Pořádají řadu divácky vděčných akcí, mezi nimiž vyniká Vánoční koupel, na kterou míří stovky diváků. Výborně nás reprezentují v zahraničí a najdeme mezi nimi i přemožitele kanálu La Manche. A to není vše! Zimní plavci z oddílu TJ Haná mimo jiné vracejí vodě to, co jim ona sama dává. Proto se ve čtvrtečním teplém a slunečném odpoledni vrhli do úklidu břehů plumlovské přehrady. U letního kina každý z nich vyfasoval od zaměstnanců Povodí Moravy modrý pytel, tatranku a vodu na pití. Zatímco však březnového úklidu Hloučely se pod patronací centra Iris letos zúčastnilo skoro osm desítek dobrovolníků, k plavcům na přehradě se jich tento rok mnoho nepřidalo. Sportovcům to však nevadilo, při sbírání odpadků měli dostatečný prostor pro kamarádské žerty i sdělování zážitků z právě skončené sezóny. „Letošní rok byl mimořádně úspěšný nejen pro náš klub, ale pro celé české zimní plavání. Někteří z našich kolegů Českou republiku úspěšně reprezentovali na historicky prvním mistrovství světa, které se konalo za polárním kruhem v ruském Murmansku,“ prozradil Večerníku mimo jiné Michal Mucha jeden z členů oddílu, který přehradu letos uklízel už podruhé. „Loni se tu odpadků válelo určitě více, asi jsme je tehdy uklidili za celé ty roky, co se tu nic podobného nedělo,“ shodli se plavci. I tak se jejich modré pytle nakonec solidně zaplnily vším možným od PET lahví přes prázdné lahváče až po „odložené“ konzervy.
Až se tedy do přehrady vrhnou první letní plavci, budou mít břehy uklizené. Bohužel se nedá příliš předpokládat, že takové zůstanou i na podzim. Už nyní je jisté jedno: kdo přehradu uklízel, ten tu dozajista nepořádek dělat nebude...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...