Dobré odpoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

12 kuze zesovV minulém čísle jsme informovali o pozdvižení v Žešově. Za plot zdejšího areálu bývalého zemědělského družstva totiž zatím neznámý člověk vyhodil nejen stažené kůže se srstí dvou zvířat, ale také vyděšeného psa. Pro něj si po upozornění Ireny Banduričové přijela městská policie, načež nebohé zvíře odvezla do útulku. Po reportáži Večerníku se ovšem případu ihned ujala i státní policie, která začala vyšetřovat, zda jde o trestný čin týrání zvířat, a v případě odhozených kůží o pytláctví.

Redakci se totiž ozval odborník z řad myslivců, který si stojí za tím, že nejde o kůže psí, ale srnčí!

„A u plotu v Žešově neležely chvíli, na ten samý nález jsem narazil už tak před čtrnácti dny. Jel jsem okolo autem a všiml si, že se tam něco válí. Dvě kůže jsem začal zkoumat, rozprostřel jsem si je, abych zjistil jejich celkovou velikost. Už na první pohled mi bylo jasné, že jde o srnčí, nikoliv psí kůže. Ano, ty bílé chlupy mohou laika zmást, ale znázorňují bílé fleky na břišní části srnčího. Navíc jsem zjistil, že nejde o kůže ze dvou zvířat, ale pouze z jednoho jediného kusu. Někdo srnce stahoval, a to nejdříve přední, pak zadní část,“ vysvětlil Večerníku hned druhý den po zveřejnění reportáže Radomil Holík, občan Žešova a zároveň člen mysliveckého sdružení. „Jde o typicky zimní srst srnčí zvěře, která je barevně odlišnější než ta letní. Jakmile jsem je v Žešově našel, vyfotil jsem si je a umístil na Facebook s výzvou, zda o tomto činu někdo neví,“ uvedl při dalším osobním rozhovoru Holík.
Podle jeh slov by za vším mohl být buďto nezodpovědný myslivec, nebo dokonce přímo pytlák! „Ale řekněte mi, který myslivec v Žešově by vyvrhl zvíře a šel proti zákonu o veterině a nezlikvidoval by kůže podle jasně daných předpisů? Pokud to byl cizí myslivec, tak jsem ho na svém Facebooku označil za lenocha, lajdáka a dalšími nelichotivými výrazy. V tom případě by kazil dobré jméno našeho mysliveckého sdružení. Pak je tu možnost, že jde o pytláka, což samozřejmě nemohu vyloučit. Takový člověk prostě nehledí, a cítí nutnost se kůží zbavit. Jenomže v tomto případě mi tady něco nehraje. Pytláci dokáží být systematičtí a podobných věcí se zbavují tak, aby byly nedohledatelné. Většinou je zakopou. Spíše bych jako pachatele viděl obyčejného člověka, který se možná účastnil mysliveckého plesu, vyhrál v tombole srnčí a nevěděl, co si počít s kůží. Tak ji prostě vyhodil venku u cizího plotu,“ zamyslel se myslivec Radomil Holík nad otázkou, kdo podle něho odhodil v Žešově srnčí kůži.
Jenomže těmto teoriím něco chybí. Společně se srnčí kůží byl ve stejnou chvíli u plotu areálu zemědělského družstva v Žešově vyhozen i sám pes! „Jsem přesvědčena, že se to stalo ve stejnou dobu. Toho černého psíka jsem našla, jak skučí a leží právě na těchto vyhozených kůžích. I proto jsem si myslela, že jde o stažené psí kůže. Jsem však laik. Každopádně jsem velmi ráda, že se konečně věci pohnuly kupředu a hned v pondělí přijela policie, která začala celý případ řešit,“ zareagovala aktuálně Irena Banduričová ze Žešova, která Večerník na celý případ jako první upozornila.
Započnuté vyšetřování nám potvrdila i Policie České republiky. „Na odložené srnčí kůže nás upozornila městská policie veterinární zprávou. V současné době věc prověřujeme a na základě zjištěných skutečností se rozhodne, zda se jedná o trestný čin, či nikoliv,“ uvedl Josef Bednařík, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje. Stroze tak odmítl, že by policisté zareagovali na nález vyhozených kůží až na základě naší reportáže. „Nesmysl! Vše jsem nahlásila už v pátek šestého března. Je zajímavé, že policisté si pro kůže přijeli teprve až deset dní po té! Právě hned potom, co vyšel zmíněný článek,“ myslí si své Iveta Banduričová. Večerník bude celý případ i nadále sledovat!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...