Dobré dopoledne, dnes je sobota 21.9.2024
svátek slaví Matouš,
zítra Darina
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

06 vtrhliPředminulou neděli 1. února v odpoledních hodinách přijali policisté na linku 158 oznámení od muže z malé obce na Prostějovsku o tom, že má obavy o život svého osmdesátiletého spoluobčana. Několik dnů ho totiž již nikdo neviděl vycházet z domu. Na zvonění a bouchání přitom taktéž nikdo nereagoval. Začalo tak drama...

„Na místo byli ihned vysláni policisté. Vzhledem ke zjištěným informacím a důvodným obavám přelezli plot, načež provedli kontrolu domu ze všech stran.
Nic nenasvědčovalo násilnému vniknutí do objektu či jakémukoliv poškození. Pohledem do jednoho z oken však uviděli postel, za kterou se jemně pohybovala lidská ruka,“ přiblížila napjatou situaci Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje.
Policisté nezaváhali ani na vteřinu. V domě byl člověk, který potřeboval jejich okamžitou pomoc. „Vzhledem k nebezpečí z prodlení vyrazili vchodové dveře a vešli do domu. V jedné z místností pak našli vedle postele ležet majitele domu. S policisty komunikoval, ale nebyl schopen vstát, a to ani s jejich pomocí. Vzhledem k tomu, že v domě byla velmi nízká teplota, zabalili jej do peřiny a okamžitě přivolali lékařskou pomoc. Po příjezdu zdravotnické záchranné služby byl předán do péče lékařů,“ poznamenala Urbánková k včasnému zásahu policistů, jenž bez jakýchkoliv diskuzí vedl k záchraně života seniora.
Jak ještě informovala, při prověřování všech okolností policisté zjistili, že osmdesátiletý důchodce, který žije v domě sám, v přesně nezjištěné době upadl na zem z důvodu nevolnosti. „Sice volal o pomoc, ale nikdo ho asi neslyšel...“ Naštěstí vše dobře dopadlo.
A tak v pátek mohl šéf prostějovských policistů ocenit Jana Spurného z Olšan u Prostějova, který si jako první všiml, že se seniorem není v domě něco v pořádku. Byl to právě on, kdo pohotově a okamžitě zalarmoval policii. „Na záchraně toho muže nemám podíl jenom já, pouze jsem jednal na základě podnětu souseda, který upozornil na delší časové období, kdy staršího muže neviděl. Udělal jsem pouze svoji práci, přelezl jsem přes plotek a bouchal na dveře domu. Tušili jsme společně se sousedy, že něco není v pořádku a tak jsem raději ihned zavolal na linku 158,“ popsal Večerníku své záchranářské počínání Jan Spurný, místostarosta Olšan u Prostějova. „Díky jeho rychlému počínání a také snaze sousedů se podařilo seniora zachránit,“ děkoval osobně šéf prostějovské policie Pavel Novák.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...