Dobré dopoledne, dnes je sobota 21.9.2024
svátek slaví Matouš,
zítra Darina
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

48 odkradal starenkyNeřekli byste to do něj. Podobně jako Jiří Ustrnul, který strhával seniorkám zlaté řetízky z krku, tak i čtyřiatřicetiletý Bohumil Nečas působí na první pohled velice plaše. Snad právě proto si za své oběti vybíral ony starší ženy. Šel na to ovšem jinak než zmíněný Ustrnul. Solventním dámám se nejdříve vetřel do přízně, získal si jejich důvěru a teprve pak je okradl. Ač už byl z krádeží několikrát usvědčen, pokoj si nedal. Po úterním rozsudku Okresního soudu v Prostějově by jej tak mělo čekat pět a půl roku za mřížemi.  

Mezi Nečasovy oběti patřila i dvaadevadesátiletá žena, kterou okradl přímo v jejím bytě. Ještě před tím seniorku surově napadl! Ani zdaleka to přitom nebylo poprvé. „S panem Nečasem se znám delší dobu. Věděl, kdy dostávám důchod a v tomto období ke mně pravidelně chodil. Občas mi s něčím pomohl, za což jsem mu dávala jídlo nebo drobné odměny. Jednou za mnou přišel a ptal se, jestli nemám mouku, že se chystá péct. Mouku jsem neměla. Chtěl tedy strouhanku, a když jsem mu ani s tím nemohla pomoci, tak požádal o sůl. Šla jsem tedy pro sůl, ale stále jsem ho pozorovala.  Rozhlížel se po bytě, bylo mi jasné, že hledá, kde jsem nechala peníze. Najednou mě uchopil za ruku a švihl se mnou přes celý ´obyvák´. Dopadla jsem na zem, kde jsem zůstala bezvládně ležet. On jenom zavřel dveře, vzal peníze a utekl,“ popsala u prostějovského soudu stařenka, jenž rozhodně nebyla jedinou Nečasovou obětí. „Potkali jsme se při nakupování v Lidlu. Znala jsem jej už z dřívějška a tenkrát mi pomohl s nákupními taškami. Šli jsme spolu docela dlouho, normálně se bavili o mém vnukovi a pak se rozloučili. Teprve následně jsem zjistila, že mi vzal z tašky peněženku,“ vypověděla další ze starších žen, kterou Nečas okradl. Třetí důchodkyni pak vzal kabát z čekárny při prohlídce v prostějovské nemocnici. 

Jak se Nečas snažil ospravedlnit své chování? „Otec mě v opilosti fyzicky týral, za což byl i odsouzen. Bylo to hrozné. Snažím se chovat slušně, ale pak se ve mně cosi zlomí a já si prostě jdu za svým štěstím...,“ vypověděl před soudcem Bohumil Nečas, který se ke všem třem činům zcela a úplně přiznal. To ovšem bylo to jediné, co mu šlo přičíst k dobru. „Obžalovaný si cíleně vybíral starší ženy, tedy osoby slabší než je on sám. Postupoval přitom s jasným úmyslem, aby je okradl,“ zdůraznila ve své závěrečné řeči státní zástupkyně Naděžda Kezniklová. 

Senát pak neměl s Bohumilem Nečasem slitování a odsoudil ho na pět a půl roku do vězení. „Přitěžuje vám zejména vaše trestní minulost. V rejstříku trestů máte už sedm záznamů. Například v  roce 2005 jste vyhrožoval sedmadevadesátileté ženě v jejím vlastním bytě francouzskou holí zabitím 

a pak jste ji okradl. Vše tedy nasvědčuje tomu, že možnost nápravy je ve vašem případě hodně snížená,“ objasnil výši i druh trestu předseda senátu Petr Vrtěl. 

Rozsudek dosud nenabyl právní moci, obě procesní strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání.  

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...