Dobré dopoledne, dnes je sobota 21.9.2024
svátek slaví Matouš,
zítra Darina
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

46 bakalar_copyVe čtvrtek 13. listopadu řešil Vrchní soud v Olomouci případ nejbrutálnějšího loupežného přepadení na Prostějovsku. Konalo se odvolací řízení v případě ozbrojeného přepadení kurýrního vozidla s penězi v Přemyslovicích, k němuž došlo v únoru loňského roku. Zatím jediný obžalovaný Ján Bakalár byl už Krajským soudem v Brně na konci května letošního roku uznán vinným z účasti na tomto činu a za pokus vraždy byl odsouzen na dvaadvacet let těžkého kriminálu. To se mu ale zdálo nespravedlivé a tak se odvolal... Večerník byl celému řízení opět přítomen!

Jána Bakalára v poutech nepřivedli sice do soudní síně policejní zakuklenci, přesto justiční ochranka až příliš úzkoprse dbala na zvýšená bezpečnostní opatření. Předseda senátu Vrchního soudu v Olomouci Milan Kaderka dokonce novinářům i členům televizních štábů zakázal držet v rukou cokoliv, kromě tužek a papíru... „Nepovoluji pořizovat jakýkoliv zvukový ani obrazový záznam v soudní síni,“ prohlásil striktně Kaderka. Justiční stráž pak ani na chodbě toho fotografům a kameramanům příliš nedovolila, Večerník se ale naštěstí v pravou chvíli nachomýtl tam, kam měl. Při pohledu na Jána Bakalára v poutech jsme se neubránili otázce, jak tento malý podsaditý muž s břichem mohl spáchat něco tak brutálního...

„Byl jsem jen šofér,“ snažil se o snížení trestu Ján Bakalár

Čtvrtek byl pro vývoj soudních přelíčení v případu loupeže v Přemyslovicích zlomový. Ján Bakalár se totiž odvolacího procesu na rozdíl od toho u Krajského soudu v Brně osobně zúčastnil a dokonce promluvil! „Před pětadvaceti lety jsem udělal tu největší hloupost ve svém životě. Vytáhl jsem pistoli na esenbáka a postřelil ho. Za pokus o vraždu jsem dostal jedenáct let. Od té doby ale nepiji, nekouřím a zbraň jsem už nikdy nedržel v ruce. Jen moji nejbližší vědí, že jsem už věřící člověk a takoví přece po někom jiném nestřílejí. Co se týká toho přepadení v Přemyslovicích, cítím se být nevinen z toho, za co jsem byl odsouzen. Dobře, nebudu už tvrdit, že jsem se o loupeži dozvěděl tři dny poté z televizních zpráv, jestliže mě usvědčuje krev z místa činu. Ale já jsem rozhodně na osádku auta nestřílel, byl jsem celou dobu v autě,které jsem řídil. Byl jsem pouze šofér,“ pronesl ve čtvrtek u Vrchního soudu v Olomouci Ján Bakalár. 

Usvědčuje ho krev a pachové stopy

Jak Večerník v průběhu roku několikrát informoval, policie už pár hodin po loupežném přepadení vozidla bezpečnostní agentury Loomis v Přemyslovicích věděla, že jedním ze tří lupičů je Ján Bakalár. Při přepadení se totiž zranil, a přestože kapky krve chtěl na silnici zničit pomocí hořlaviny, nepodařilo se mu to. Navíc na třech ze sta vystřelených nábojnic zajistil policejní pes Bakalárovu pachovou stopu. „Ani podle těchto provedených důkazů nelze s jistotou říct, kdo při přepadení na vůz s penězi střílel a jak měli tři pachatelé rozdělené role. Neexistuje důkaz, že jejich primárním cílem bylo zabít či dopustit se vraždy a poté uloupit peníze. Střelba mohla být neplánovaným excesem jednoho či dvou pachatelů přepadení,“ snažil se zmírnit Bakalárovu vinu jeho obhájce Lukáš Vymětal, který požadoval překvalifikovat Bakalárův čin na loupež, u které je nižší trestní sazba.

„Byl na místě činu, to stačí,“ potvrdil soudce trest

Předseda senátu Milan Kaderka, ani dva přísedící soudci Jiří Zouhar s Miloslavem Stankušem ale v původním rozsudku Krajského soudu v Brně nenašli žádné zásadní rozpory, na jejichž základě by bylo možné vyhovět odvolání Jána Bakalára. „Přítomnost obžalovaného na místě je nezvratně prokázána, byl usvědčen porovnáním vzorků DNA získaných z krve, kterou na místě přepadení zanechal. Je pravda, že ani podle svědeckých výpovědí dodnes není možné určit, kdo ze tří pachatelů střílel. Podle některých to byli skutečně jen dva zakuklení lupiči, někdo zase viděl zbraně v rukách všech tří. Pokud bych měl věřit panu Bakalárovi, že se loupežného přepadení v Přemyslovicích účastnil jen jako šofér, pak v autě těžko jen poslouchal rádio nebo svačil! I kdyby byl jenom řidič, odpovídá v plném rozsahu za plánovanou smrt posádky vozidla s penězi. Všichni tři pachatelé se na loupežné přepadení důkladně připravili a měli s sebou několik zásobníků do samopalu. Na nábojích byla Bakalárova pachová stopa, takže se před akcí musel podílet na nabíjení zásobníků. Všichni tři postupovali pak velmi profesionálně a chladnokrevně, podle mnohých svědků se při akci vůbec na ničem nedomlouvali, a to ani posunky. Jednali naprosto automaticky,“ řekl předseda senátu Vrchního soudu v Olomouci Milan Kaderka a hned vzápětí Jánu Bakalárovi potvrdil trest odnětí svobody v trvání 22 let v nejpřísněji střežené věznici.

Řidič přepadené dodávky: „Byl to určitě on!“

Odvolacího přelíčení v Olomouci se zúčastnil také řidič dodávky bezpečnostní agentury Loomis, který dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou a je v ambulantní péči psychiatrů. „Byl to strašný zážitek, o kterém i teď rok a půl poté hrozně nerad mluvím. Jednoznačně nás ti tři chtěli zabít, stříleli zepředu do čelního skla plnými dávkami ze samopalů. Nejdřív jsme jim s kolegou chtěli uniknout, tak jsem začal couvat z kopce zpátky do vesnice. Ale tam nás auto lupičů zablokovalo a střelba začala znovu. Vzdali jsme se až ve chvíli, kdy neprůstřelné čelní sklo začalo povolovat a kulky pronikly až do kabiny,“ vzpomíná si na útržky hrůzostrašného přepadení muž, který si již nepřeje zveřejňovat své jméno, Večerník ho má přesto k dispozici. „Jedním z těch mužů, kteří na nás stříleli a později nás zbraněmi drželi v šachu, byl právě Ján Bakalár. Přestože měl na sobě kuklu, jeho oči a vrásky kolem nich bych poznal i teď. Byl to jednoznačně on, jsem si tím jistý,“ stojí si za svým řidič přepadené dodávky.

Pochybnosti ale nadále zůstávají...

Pětapadesátiletého, sedmkrát trestaného Jána Bakalára z Moravičan na Šumpersku dopadlo letos v březnu policejní komando na parkovišti před supermarketem v Praze. Bakalár si po loupeži v Přemyslovicích změnil podobu a vystupoval s falešnými doklady na jméno bulharského občana. Nyní mu Vrchní soud v Olomouci potvrdil dvaadvacetiletý trest vězení, proti kterému už není možný žádný opravný prostředek   výjimkou dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. Přestože první trest v případě brutálně vedeného ozbrojeného přepadení kurzovního vozidla v Přemyslovicích padl, zůstává i nadále několik nevyřešených záhad.

Kde jsou zbývající dva Bakalárovi komplicové? A kdo si užívá ukradených třiatřiceti milionů korun? Navíc, jak už bylo řečeno, policie ani soudy nerozpletly, jaké role měli jednotliví pachatelé přímo při činu. Ještě větší záhadou zůstává, že dodnes nebylo nalezeno terénní vozidlo, kterým pachatelé do Přemyslovic přijeli a kterým zablokovali dodávku bezpečnostní agentury. A spíše zajímavostí je přetrvávající skutečnost, že Ján Bakalár nepřiznal, jakým způsobem se při loupeži zranil tak, že na silnici v Přemyslovicích zanechal svoji krev. Podle soudce Milana Kaderky to mohlo být díky odražené střele nebo se odsouzený mohl zranit o páčidlo, kterým se dostával do obrněného auta s penězi...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...