Příjemnou noc, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

42 dvoukolakHovorově používané sloveso cigánit ve spisovné češtině znamená lhát, vymýšlet si či přehánět. Nejrůznější zloději a podvodníci bez ohledu na rasovou příslušnost na policii či u soudu „cigání“ velice často. Zkouší to znovu a znovu, ačkoliv sami musí tušit, že jim to asi nikdo „nesežere“. V oboru cigánění nepochybně vyniká i nezaměstnaný Michal Mirga z Držovic, který minulé úterý čelil obžalobě u prostějovského soudu. Večerník byl u toho! 

Na mladého zloděje tahajícího železné traverzy z areálu bývalého Agrostroje upozornila všímavá kolemjdoucí. „Bylo to letos v létě někdy dopoledne. Šla jsem kolem a všimla si, jak menší černovlasý mladík na klasický dvoukolák nakládá těžké železné traverzy. Přišlo mi obdivuhodné, že je sám unese. Přesto jsem na něj zavolala městskou policii,“ vypověděla paní Ivana, která obžalovaného dle předložené fotografie bezpečně poznala. 

Strážníci se na místo dostavili okamžitě a mladíka na místě zadrželi. Myslíte si, že se takto lapený zlodějíček na místě policistům přiznal? Ale kdepak! Na služebně Policie ČR nabídl skutečně „exkluzivní“ vysvětlení celé události. „Ulicí jsem pouze procházel, když mě nějaký chlap poprosil, abych mu pohlídal vozík. Kam pak zmizel, to nevím, už jsem ho neviděl. A proč jsem měl při tom hlídání na ruce pracovní rukavice? Tak to bylo proto, aby na dvoukoláku nebyly moje otisky prstů!“ cigánil, až se hory zelenaly, na služebně Policie ČR dvaadvacetiletý Michal Mirga. 

K soudu se už nedostavil a požádal, aby se jednalo v jeho nepřítomnosti. Před senátem na něj ale vyšla najevo mimo jiné i skutečnost, že se vloupal také do zahradního domku v prostějovské Sportovní ulici. Vylomil dveře, rozmlátil okno a ukradl prodlužovačku. Na místě však zanechal právě otisky prstů. „Škoda není moc vysoká, ale už mně opravdu dochází trpělivost. Žiji sama a nedávno mi někdo vykradl chatu, pak ukradl kolo a nakonec mi ještě tenhle zloděj zdemoloval zahradní domek,“ svěřila se u soudu poškozená starší paní.  

Michal Mirga byl už navzdory svému nízkému věku za krádeže několikrát odsouzen. „Když mu byl udělen trest obecně prospěšných prací, nevykonal jej ani z části. Nyní si ve vězení odpykává původně podmíněný roční trest, který mu byl později přeměněn v trest nepodmíněný,“ dodala na konto obžalovaného soudkyně Ivona Otrubová, která Mirgovi prodloužila trest o dalších patnáct měsíců! „Žádný jiný druh trestu mu totiž nezabrání v tom, aby kradl dál,“ konstatovala soudkyně.  

 

Rozsudek dosud není pravomocný, obhájkyně obžalovaného si ponechala lhůtu pro možnost odvolání.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...