Dobré odpoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

38 penizeZdravotnictví, školství či policie. Tam všude chybí peníze. Důvod je ten, že výběr daní není takový, jaký by mohl a měl být. Státní dluh se přitom stále zvyšuje. Současná vláda na situaci reaguje zvyšováním daní, na což doplatí zejména poctiví podnikatelé, kteří veškeré poplatky řádně platí. Ti, kteří se tomu v rozporu se zákonem vyhýbají, tak zřejmě budou činit i nadále. „Finančák“ a následně i policie a soud si pořádně došlápne jen na několik málo z nich... 

Minulé úterý stanuli před prostějovským soudem Zdeněk Čech a Pavel Pospíšil. Dostali se sem coby jednatelé společnosti Wikom zabývající se především zednickými pracemi. Státní zástupkyně oba Prostějovany žaluje ze zkrácení daně. Z  nezávislého znaleckého posudku přitom vyplývá, že od roku 2009 do září 2011 díky neoprávněnému nadměrnému odpočtu DPH stát připravili asi o 2 331 000 korun. Další téměř milion korun jim měl „za prsty“ zůstat díky zmanipulovanému výpočtu daně z příjmu právnických osob.

V neprospěch obou obžalovaných hovoří zejména falešné faktury. „V našem účetnictví jsem faktury odběratele Wikom neobjevil. Evidentně jsou jiné než ty, které využíváme. Odlišná je hlavička i razítko. Sortiment, který měla firma Wikom na základě předložených faktur od nás odebrat, sice na skladu máme, významně se však liší jeho cena,“ vypověděl na policii zástupce společnosti Baumax. Podobně hovořili i jednatelé dalších společností dodávajících zejména stavební materiál. Právě na základě těchto falešných faktur za nikdy neodebrané zboží však společnost Wikom stát požádala o vrácení DPH, díky čemuž si během pár let nezákonně přišla na miliony korun.   

Na tato závažná obvinění oba obžalování v podstatě nijak nereagovali. Pouze Zdeněk Čech vznesl námitku vůči jedné z  celé řady zřejmě falešných faktur. Podle něj doklad znějící na částku sedmašedesát tisíc korun měla být skutečně proplacena. Pavel Pospíšil pak po většinu doby hlavního líčení mlčel.

Podobné „kejkle“ s daňovými přiznáními provádí řada podnikatelů a stát kvůli tomu na daních nepochybně přichází o miliardy korun. Zabránit by jim měl v  první řadě Finanční úřad, v extrémních případech přichází na řadu policie a soud. Pokud se kriminalistům zdaří věc skutečně důsledně prošetřit, dostanou se k soudu objemné spisy, v  nichž se orientuje snad jen zdatný „cifršpion“. Obzvláště náročné pak v těchto kauzách bývá stanovení výše způsobené škody.  

 

Přestože se v tomto případě obžalovaní k částce přesahující v  souhrnu tři miliony korun, o které měli stát obrat, nijak obsáhleji nevyjádřili, bude muset soud v  této souvislosti ještě vyslechnout soudního znalce z oboru ekonomika. I proto rozsudek dosud nepadl a jednání bylo odročeno.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...