Dobré odpoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram
36 titulka tuhy

O tom, že trestní žaloba na Františka Tuhého již byla podána, vás Večerník jako první informoval krátce po odstřelu půltuctu budov Oděvního podniku koncem června letošního roku. A před pár dny jsme zjistili, že byl učiněn další krok ke spravedlnosti. „Hlavní líčení s inženýrem Františkem Tuhým je naplánováno na úterý třicátého září od devíti hodin,“ potvrdila Večerníku zjištěnou novinku Lenka Smutná Polachová, tisková mluvčí Krajského soudu v Brně.

Tento soudce už poslal za mříže Mičku i Bakalára

Extrémně sledovaný případ kontroverzního muže byl přidělen soudci Tomáši Kurfiřtovi, který mimo jiné rozhodoval už o dvou jiných známých kauzách z prostějovského regionu. Před půldruhým rokem poslal na 18 let do vězení chladnokrevného vraha Romana Mičku, jeho komplici Davidu Braunerovi pak vyměřil šestiletý nepodmíněný trest. Rekordních dvaadvacet let natvrdo pak napařil Jánu Bakalárovi, který se podílel na brutálním loupežném přepadení v Přemyslovicích.

Podobně tvrdý trest Františku Tuhému za finanční transakce z pozice šéfa někdejšího tuzemského gigantu nehrozí a to i přesto, že postupné zadlužování a následný krach Oděvního podniku měly na tisíce lidí z Prostějovska nesrovnatelně větší negativní vliv, než například zmíněná krádež třiceti milionů korun z vozu bezpečnostní agentury... 

Hrozí mu pět až deset let

Samotný František Tuhý se ale má určitě čeho bát. Ve hře je zejména částka šestadvaceti milionů korun, které si měl nechat vyplatit bez ohledu na skutečný ekonomický stav podniku. Čelit tak bude obžalobě ze zpronevěry. Jelikož jeho jednáním měla vzniknout škoda velkého rozsahu, pokud bude uznán vinným, hrozí mu trest odnětí svobody ve výši pět až deset let vězení. „Trestné činnosti se měl obžalovaný dopustit tím, že v době od února 2004 do února 2008 svévolně v rozporu se zákonem rozhodl o vyplacení prémií své osobě, čímž měl způsobit společnosti Oděvní podnik Prostějov škodu ve výši přesahující šestadvacet milionů korun,“ potvrdil Hynek Olma, tiskový mluvčí krajského státního zastupitelství.  

Soudy se zřejmě potáhnou řadu měsíců

Prostějované mají většinou o vině i případném trestu jasno. Navzdory tomu bude mít brněnský  soud při rozhodování poměrně nesnadnou roli. Ze strany obžalovaného a jeho právních zástupců se dá očekávat rozsáhlá a sofistikovaná obhajoba, která se bude veškerou vinu snažit relativizovat, případně přenést na někoho či něco jiného. Dá se ale předpokládat, že František Tuhý prolomí své mlčení, do něhož se uzavřel okamžitě po odstavení z funkce generálního ředitele.

Pro rozhodování soudu však budou zásadní důkazy, které se podařilo shromáždit státnímu zástupci. Možnosti k jejich zajištění nepochybně existovaly, vždyť o zpronevěře šestadvaceti milionů korun ze strany Františka Tuhého hovořila už i žaloba, kterou v lednu 2011 podal tehdejší insolvenční správce OP Jaroslav Svoboda.

Nikdo neví, jak a kdy to celé skončí. Už nyní je však jisté, že proces dá nahlédnout pod pokličku hospodaření managementu, jehož působení vedlo až k definitnímu krachu kdysi úspěšného podniku, který minimálně ve střední Evropě neměl ve svém oboru konkurenci.

Dá se ale předpokládat, že po vynesení verdiktu budou nepochybně následovat odvolání, takže celá záležitost se jistě ještě pořádně protáhne...

Za dluhy mohou i jiní

Obžalobou Františka Tuhého by celá kauza Oděvního podniku rozhodně skončit neměla. Policie České republiky letos v červnu zahájila trestní stíhání dalších pěti bývalých členů představenstva této společnosti, které viní z předlužení podniku. Součástí vyšetřování bylo i podezření z úvěrového podvodu ve výši 1,2 miliardy korun, ve kterém jako poškozená figurovala Česká spořitelna.

Z informací zveřejněných na internetovém serveru www.justice.cz vyplývá, že kompletní rozprodej včetně prodeje hlavního areálu vynesl 409 milionů korun. Zbývajících asi 1,8 miliardy korun se už stovky věřitelů nikdy nedočkají.

V dobách, kdy Oděvní podnik provozoval své pobočné závody například v Jeseníku či v Konici, pro něj pracovalo až deset tisíc lidí. Po krachu si postupně všichni museli hledat práci jinde, přičemž některým se to ovšem dodnes nepodařilo... Že tedy takový podnik regionu chybí, o tom nepochybujte!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...