Příjemnou noc, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

34 chytkaProdávat pervitin je skvělý byznys. Člověk na to ale musí mít žaludek. Tato nebezpečná droga totiž ničí srdce i játra. A nejen to. Jeho uživatelé prožívají neustálý pocit ohrožení a jsou agresivní, což je vede k sériovým krádežím i útokům. Na nic z toho dva Prostějované - Martin Chytka a Petr Drozd - nehleděli. Zejména devětatřicetiletý Chytka rozjel prodej pervitinu místní omladině ve velkém. Díky svému přiznání i pokání však do vězení nakonec nepůjde... Verdikt padl ve čtvrtek u Okresního soudu v Prostějově. Večerník byl u toho!

Prostějovští „feťáci“ musí hledat pervitin jinde. Už v prosinci loňského roku policie zatkla Martina Chytku s padesáti gramy této nebezpečné drogy. O tom, že ji chtěl prodat, nemohlo být pochyb. Ostatně v tomto smyslu o něm na policii vypovídal i další odsouzený prostějovský zloděj a feťák Jan Augustin. A samotný Martin Chytka se k prodeji drogy později i přiznal. Zároveň uvedl, že část svých zásob pravidelně dodával Petrovi Drozdovi, který ji distribuoval dál. Oba muži pak na nějaký čas putovali do vazby. 
„Jejich přiznání lze považovat za kajícné, nikoliv však zcela upřímné. Martin Chytka se například doznal k tomu, že ve skutečnosti prodal více pervitinu než u něj policie zabavila. Na druhou stranu je velice pravděpodobné, že drogu dodával výrazně více lidem, než kolik jich uvedl,“ zdůraznil ve své závěrečné řeči státní zástupce Jiří Jančík. 
Pozoruhodné přitom bylo, že ani jeden z obžalovaných není na droze závislý, jak tomu u dealerů bývá běžné. Kšeft s pervitinem tedy brali čistě jako šanci, jak se bez práce dostat k slušným penězům. Před senátem prostějovského soudu si ovšem oba sypali popel na hlavu až se v jednací místnosti prášilo... „Našel jsem si práci, čekám s přítelkyní dítě a k prodeji drog se už určitě nechci vracet. Nikdy bych je neprodával, kdybych se nedostal do finanční tísně,“ prohlásil například estadvacetiletý Petr Drozd. Obdobně mluvil i Martin Chytka.
Soud nakonec na jejich přiznání i pokání vzal ohled. „Bylo to těžké rozhodování. Ve prospěch obou jednoznačně hovoří jejich přiznání, i když jej nelze považovat za úplné a zcela upřímné. Na druhou stranu Petrovi Chytkovi přitěžuje velké množství prodané drogy, Petrovi Drozdovi zase to, že byl relativně nedávno odsouzen za ohrožení pod vlivem návykové látky,“ uvažovala předsedkyně senátu Ivona Otrubová. 
Martin Chytka, pro něhož je to už čtvrtý zápis v rejstříku trestů, nakonec dostal tři roky podmíněně s odkladem na pět let. Petr Drozd „vyfasoval“ zejména díky výrazně menšímu množství prodaného pervitinu zkušební dobu o dva roky kratší. Oba obžalovaní trest na místě přijali. Naopak státní zástupce si ponechal lhůtu pro možnost odvolání. 
Rozsudek tak dosud nenabyl právní moci, je však pravděpodobné, že se tak v dohledné době stane.
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...