Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 josef_prikrylProstějovský soud minulé úterý rozsekl případ trojice zlodějů, kteří koncem roku 2012 vykradli luxusně zařízený byt ve Sportovní ulici. Kromě dvou velkých televizorů a dalších věcí si z něj odnesli také půldruhého milionů korun v hotovosti! Do vězení nakonec půjde pouze osmadvacetiletý Josef Přikryl, u něhož také skončila většina ukradených peněz.

Jako velký podraz vnímal průběh a hlavně výsledek procesu s partou zlodějských feťáků známý drogový dealer a vůdce celé bandy Josef Přikryl. Nejenže byl před senátem usvědčen zejména díky svědectví svého někdejšího kamaráda Petra Pešky (32) a své bývalé přítelkyně Michaely Kvapilové (22), ale jako jediný z povedené trojice nakonec opět poputuje za mříže...

CHTĚJÍ ZAČÍT NOVÝ ŽIVOT

Jeho bývalí kumpáni, kteří s Přikrylem nejen fetovali, ale i kradli, po kajícném doznání odcházeli od soudu s podmínkou. A to navzdory tomu, že s nápadem na loupež jako první přišel Petr Peška. Mladému muži známému pod přezdívkou „Fiškus“ pomohlo zejména to, že jako jediný z uvedené trojice je zaměstnaný a se svojí oddanou přítelkyní se snaží vychovávat malé dítě.
S podmínkou vyvázla i Michaela Kvapilová, které určitě neprospělo, že s ukradenými penězi uháněla před policisty a následně jednoho z nich napadla. I ta se však od svého společného života s Přikrylem u soudu snažila všemožně distancovat. „Chci žít normální život, uvědomila jsem si, že tudy cesta skutečně nevede,“ dušovala se Kvapilová. Oba dva zloději tak byli odsouzeni k nejvyššímu možnému podmíněnému trestu, který činí tři roky vězení s odkladem na pět let. Zda se jim skutečně podaří dostát jejich slibům, ukáže teprve čas. Snadné to určitě mít nebudou...

TÉMĚŘ CELÝ LUP SKONČIL U PŘIKRYLA

K Josefu Přikrylovi prostějovský soud zcela pochopitelně už tak shovívavý nebyl. „Za jedinou polehčující okolnost v případě Josefa Přikryla lze považovat jeho přiznání. Naopak mu přitěžuje jak dosavadní způsob života, tak stejně i fakt, že z loupeže měl jednoznačně největší profit,“ osvětlila rozhodnutí senátu jeho předsedkyně Ivona Otrubová, která narážela na fakt, že Přikryl po loupeži z Pešky lstí vymámil jeho více jak půlmilionový podíl. Řekl mu totiž, že finance potřebuje na uplacení policistů, kteří jim jsou už prý na stopě...
Shodou okolností na účtu Přikrylova otce skončila i část podílu Michaely Kvapilové. Poslali ji tam sami policisté, kteří je zabavili po divoké automobilové honičce. Následně se nechali oklamat Přikrylovým tvrzením, že peníze mu patří, neboť si je půjčil od jednoho známého.
Na účet Přikryla staršího tak putovalo šest set tisíc korun. V současné době na něm zůstalo už jen dvě stě tisíc korun, o jejichž zabavení soud rovněž rozhodl. Zbytek milionového lupu se pachatelům zřejmě už podařilo „rozházet“.

TAK DLOUHO SE CHODÍ SE DŽBÁNEM…

Loupež se časově shodovala s Přikrylovým opakovaným řízením bez řidičského průkazu. Proto soud nakonec uložil souhrnný trest čtyři a půl roku vězení nepodmíněně. Paradoxní je, že jeho část si už Přikryl odkroutil. Kromě toho odsouzený dostal další čtyři měsíce „natvrdo“ za zapálení golfu v Krasicích. Neuvěřil totiž jeho obhajobě, že s tímto činem nemá nic společného, naopak vzal v potaz svědectví Petra Pešky, který Přikryla označil za žháře.

POŠKOZENÝ UKRADENÉ PENÍZE NEŽÁDAL VČAS ZPĚT

Alespoň částečnou a zřejmě pouze prozatímní „výhrou“ pro všechny tři odsouzené je fakt, že po krádeži při níž si přišli na téměř dva miliony korun a nadělali škodu za dalších sto padesát tisíc, musí poškozené pojišťovně i po rozsudku uhradit „pouze“ 149 tisíc korun. Jak je to možné?
„Poškozený a jím řízená společnost se totiž včas a řádně u soudu nepřipojili s nárokem na náhradu škody. Navíc se poškozený k soudu coby svědek vůbec nedostavil. Je to jeho rozhodnutí, nicméně bez něj nebylo možné stanovit přesný rozsah škody, která mu byla způsobena. Proto ho i pojišťovnu se zbytkem jejich nároků odkazuji na řízení ve věcech občanskoprávních,“ vyjádřila se soudkyně Ivona Otrubová.
Petr Peška se po rozsudku vzdal práva na odvolání, Josef Přikryl, Michaela Kvapilová i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro možnost odvolání. Rozsudek tak dosud nenabyl právní moci.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...