Příjemnou noc, dnes je pondělí 13.5.2024
svátek slaví Servác,
zítra Bonifác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 josef_prikrylO něčem takovém si většina „zlodějíčků“ může nechat jenom zdát!  Trojlístku mladých prostějovských feťáků se podařil svého druhu „majstrštyk“. Z luxusně zařízeného bytu úspěšného prostějovského podnikatele ukradli 1,5 milionu korun v hotovosti. Kromě toho si odnesli také dvě televize a řadu dalších věcí. Kvůli zahlazení stop vše polili kyselinou. Na celou věc by se možná nikdy nepřišlo, nebýt chamtivosti jednoho z nich.

K milionové krádeži došlo už koncem roku 2012. V jednom z domů ve Sportovní ulici v té době probíhala rekonstrukce, navíc jeho majitelé byli na delší dobu v zahraničí. Zřejmě i díky tomu se Petr Peška dostal až dovnitř. Vše si připravil tak, aby při své další návštěvě domu nemusel překonávat větší překážky. K samotné krádeži si přizval i Josefa Přikryla a jeho tehdejší přítelkyni Michaelu Kvapilovou.  

Upřímná zpověď notorického lháře

„Přišel za mnou Petr Peška a ukazoval, že má klíč od trezoru, který je v jednom z domů ve Sportovní ulici. Prý se mu podařilo zajistit, abychom se do něj bez problémů dostali.  Tak jsme se s ním a s mojí tehdejší přítelkyní Michaelou Kvapilovou v noci do tohoto domu vypravili. Trezor byl zabudovaný ve zdi, klíč od něj našel Peška. Uvnitř něj pak byl ještě malý trezorek, klíč od něj byl zastrčený přímo v zámku. Kromě něj jsme vzali dvě velké LCD televize a ještě nějaké další věci. Abychom zametli stopy, polili jsme zařízení bytu hnojivem, které jsem koupil v Tescu. Peníze a věci jsme převezli do bytu mé tehdejší přítelkyně Michaely Kvapilové na ulici Stanislava Manharda,“ vypověděl zcela otevřeně Josef Přikryl. Přestože je tento známý drogový dealer všeobecně známý jako člověk, kterému se nedá věřit ani nos mezi očima, tato jeho výpověď působila velmi věrohodně. Ostatně až na některé detaily ji potvrdil i Peška s Kvapilovou. Kromě peněz v trezoru ukradli věci za 120 tisíc a nadělali škodu za téměř 200 tisíc korun.

Když zloděj okrade zloděje

Mladí feťáci si tak díky krádeži přišli na pěkný balík. V trezoru bylo kolem 1,5 milionu korun. Peníze si rozdělili. Zatímco Peška zůstal v Prostějově, zamilovaný pár odjel na hory, kde si i díky lupu mohl, jak se patří, užívat. Vše vypadalo idylicky. „Zdařilou akci” nakonec zhatila až chamtivost.  „Po nějakém čase se mi podařilo z Peška jeho podíl vymámit. Šlo asi o půl milionu korun. Řekl jsem mu, že o celé věci už ví kriminálka, ať mi své peníze dá, že to s policisty nějak vyřídím. To ovšem nebyla pravda a vše jsem si nechal,“ přiznal Josef Přikryl, který asi rok po krádeži putoval do vězení. Zavřený ovšem byl „pouze” kvůli opakovanému řízení bez řidičáku. Po jeho nástupu do basy měla peníze k dispozici Michaela Kvapilová.  „Část z nich utratila a něco prý prohrála na automatech,“ řekl Josef Přikryl. Naopak Kvapilová tvrdila, že peníze používala na zaplacení Přikrylových pokut a jeho advokáty.

Policie ukradené peníze vrátila otci pachatele

Z výpovědi Josefa Přikryla vyplynula i kuriózní skutečnost, že část z ukradených peněz se na nějaký čas dostala i do rukou policie. Stalo se to, když slečna Kvapilová ujížděla před policejní hlídkou, a byla nakonec zadržena. „Policie peníze, které měla v autě, zabavila. Šlo asi o šest set tisíc korun. Následně putovaly na účet mého otce, kterému jsme řekli, že jsem si je vypůjčil,” dodal Přikryl. Právě na kontě Přikrylova otce by tak ještě část z ukradených peněz měla být, zbytek už bude zřejmě nenávratně rozházený.

„Práskl” na něj zapálení Golfu

Josef Přikryl si po návratu z vězení od konce letošního února nežil vůbec špatně. Fakt, že obral „kamaráda” o více jak půl milionu korun, ho očividně nijak zvlášť netrápil. „Protože nemohl řídit, dělal jsem mu v té době řidiče. Vozil jsem ho různě po Prostějově třeba na Olomouckou, když chtěl třeba zajít k rodičům na oběd,” přiznal se Petr Peška. Přátelství obou mladíků, které spojila záliba ve večírcích a pervitinu, se však v té době už definitivně chýlilo ke konci. Petr Peška se totiž zřejmě dovtípil, kde skutečně skončily „jeho” peníze z krádeže. Kromě toho se dostal pod vliv přítelkyně, která ho chtěla „mít pro sebe”. A na velké trable bylo zaděláno. „Začátkem března jsme projížděli s Pepou po Krasické. Na parkovišti před paneláky tu stál Golf. Pepa řekl, že nám předvede show. Vystoupil a šel k němu. Když jsme odjížděli, ještě jsem zahlédl, že se v zaparkovaném autě objevilo něco červeného. Po dvaceti minutách jsem projížděl kolem, auto už bylo v plamenech a zasahovali u něj hasiči,” naprášil Petr Peška na policii svého kumpána. Ten vše zarytě popíral. „Můžu k tomu říct jen tolik, že jsem to prostě neudělal,” reagoval Josef Přikryl.

Vypovídala řada svědků

Jisté je, že po tomto nečekaném rozkolu mezi oběma muži měli kriminalisté usnadněnou práci. Oba bývalí kumpáni se začali vzájemně napadat a mimo jiné se naplno rozmluvili i o okolnostech „milionové” krádeže.  Kromě všech tří zlodějů u soudu vypovídala i řada svědků, mezi nimi nechyběli poškození stejně jako někteří příslušníci „zlaté drogové mládeže” z Prostějova. V případě odsouzení budou muset oba mladíci i slečna pořádně šetřit, aby dokázali splatit vysokou škodu, kterou způsobili. Rozsudek tak dosud nepadl, jednání bylo odročeno.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...