Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

29 soud_billa„Chtěla bych vám moc poděkovat. Už třikrát mě okradli, celkem mi vzali asi deset tisíc, ale ještě nikdy se mě nikdo takhle nezastal,” oslovila v úterý přibližně šedesátiletá žena na chodbě prostějovského soudu Michala K. Statečný mladík se před Billou v prostějovské Wolkerově ulici pokusil zadržet dvojici cikánských zlodějů, za „odměnu” skončil v nemocnici se zlomeným nosem a dalšími zraněními. Starší z útočníků půjde na dva roky do basy, navíc za trable spojené s léčením musí napadenému vyplatit pět tisíc korun. Ernest Gábor, který ženu okradl a do rvačky se také zapojil, potrestán dosud nebyl.

Miroslav Hangurbadžo to s jedenácti záznamy v trestním rejstříku u soudu velmi dobře zná. V současnosti s družkou a dvěma dětmi bydlí v Určické ulici v Prostějově. Obžalován byl z trestného činu výtržnictví a ublížení na zdraví. Přestože důkazy proti němu byly přesvědčivé, Hangurbadžo zarytě mlčel. K celé věci se ani nepřiznal, ani se oběti neomluvil. Když už promluvil, tak lhal. Napadenému muži například do očí tvrdil, že ho v životě neviděl.

Ostatní se jen dívali...

Michal K. však násilníka poznal s naprostou jistotou. „Pamatuji si ho velice dobře, protože jsem měl čas si ho prohlédnout. Jeho mladší kolega, který v obchodě okradl důchodkyni o peněženku, mi u východu z Billy bohužel vyklouzl. Obžalovaného se mi ovšem podařilo zadržet. Jenže zloděj se po chvilce vrátil i se skupinou pokřikujících žen, když jsem se otočil jejich směrem, tak mě obžalovaný udeřil do obličeje. Měl jsem zlomený nos, krev tekla všude kolem. Začali jsme se rvát, do čehož se zapojil i ten zloděj. Pak mi někdo skočil na záda, upadl jsem a oni po mě začali skákat
a kopat do mě,” popsal u soudu Michal K., který zejména litoval toho, že mu nikdo z řady přihlížejících nepřišel na pomoc. „Stáli tam i mladí kluci, křičel jsem, ať mi pomůžou, ale všichni se jenom dívali,” zdůraznil Michal K. Útočníci utekli až krátce před příjezdem strážníků, napadený byl se zlomeným nosem a dalšími zraněními převezen do prostějovské nemocnice. Následující dva týdny pro něj byly utrpením. „Špatně se mi dýchalo, nemohl jsem spát ani chodit do práce. Absolvoval jsem několik operací a to mě jedna ještě čeká,” zmínil se Michal K.

Mladý zloděj nebyl vůbec obviněn

K soudu dorazil i Ernest Gábor (21), který seniorku okradl a po útěku se vrátil na místo činu. Celou věc se pokusil vzít na sebe. „S obžalovaným jsme kamarádi. Když jsme šli do Billy byl jsem úplně ožralý. Vím však, že na poškozeného jsem zaútočil já a ne on,” prohlásil Gábor, který tím nepřímo usvědčil svého „kamaráda” ze lži. Hangurbadžo totiž celou dobu naznačoval, že v Bille vůbec nebyl a obžalovaného v životě neviděl. Ernest Gábor je pravidelným čtenářům Prostějovského Večerníku dobře znám. Společně s Michalem Holomkem se loni v srpnu podílel na přepadení ženy na parkovišti na Wolkerově ulici. Dostal za to tříletý trest, který mu ovšem byl podmíněně odložen. O tom, že by se choval „vzorně” však nemůže být ani řeč. Na svobodě stále zůstává i díky tomu, že za krádež a následnou rvačku u Billy dosud vůbec nebyl obviněn.

Zatloukáním si recidivista jen ublížil

Přestože státní zástupce pro Hangurbadža navrhoval podmíněný trest, soudce Petr Vrtěl byl nekompromisní. „Podmíněnému trestu v tomto případě jednoznačně brání osoba obžalovaného. Jedná se o člověka, který má v rejstříku trestů jedenáct záznamů, kromě řady krádeží byl v minulosti odsouzen i za ublížení na zdraví. Tehdy svoji oběť napadl lopatou. Očividně se však z celé věci nepoučil. Ani v tomto případě u něj není vidět absolutně žádná sebereflexe. K celé věci se nedoznal, poškozenému se neomluvil, pouze se všemožně snažil vyhnout trestu,” vyjádřil se soudce Petr Vrtěl, který Hangurbadža poslal na dva roky do vězení. Kromě toho musí poškozenému zaplatit pět tisíc bolestného a pojišťovně necelé čtyři tisíce za jeho léčbu.
Zajímavé bylo, že teprve po rozsudku Hangurbadžo uznal svoji porážku a k celé věci se přiznal. To, že by si měl trest odsedět, však i nadále odmítal. Dokonce to vypadalo, že rozsudek vnímá jako projev rasismu. Jelikož si obě procesní strany ponechaly lhůtu pro možnost odvolání, rozsudek dosud nenabyl právní moci.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...