Dobré dopoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

26 drzoviceNeskutečně pustošivý víkend si nedávno prožili obyvatelé Držovic. V noci ze soboty 21. na neděli 22. června se obcí prohnala banda podnapilých mladých vandalů, mezi nimiž byly i nezletilé děti! Výrostci ničili vše, co jim jenom přišlo pod ruce. Nejstarší z grázlů mačetou doslova pokácel několik mladých stromků, poškodil další zeleň, u několika osobních vozidel „osekal“ zpětná zrcátka. Škody na obecním i soukromém majetku jdou do desítek tisíc korun. Naštěstí policie i díky místním hasičům všechny vandaly, včetně mladých slečen, záhy po odstrašujícím skutku dopadla!

„Nedělní probuzení bylo pro desítky občanů Držovic přímo hrozné. Toto se u nás ještě nikdy nestalo, alespoň ne v takovém rozsahu,“ svěřila se Večerníku počátkem uplynulého týdne starostka Držovic Blanka Kolečkářová. „Ještě předminulou sobotu večer bylo v obci všechno v pořádku. V neděli časně ráno už mi ale občané o překot volali, že po celých Držovicích jsou zničené stromky, osekaná madla na mostě, povalené kontejnery a rozházený odpad, vyvrácené lavičky vzápětí hozené do říčky, osekané kmeny vzrostlých stromů, posečené okrasné květiny a rovněž poničená osobní vozidla. Ihned jsem povolala všechny pracovníky obecního úřadu a dali jsme se do sčítání škod. Pochopitelně jsme vyrozuměli i policii,“ popsala nám starostka situaci z předminulého nedělního rána. Jak Blanka Kolečkářová dodala, pátrání po pachatelích neuvěřitelně rozsáhlého vandalského řádění nakonec nebylo tak těžké. „Naši dobrovolní hasiči zjistili, že podezřelá skupina velmi mladých lidí táboří v lesíku Držovského háje. Celý prostor obklíčili a později je zadrželi až do příjezdu policistů. Bohužel musím říct, že kromě hlavního podezřelého, kterému je dvaadvacet let, šlo hlavně o děti ve věku třináct až patnáct roků. Tábořili v lesíku několik dní a nemohu vůbec pochopit, že nechyběli rodičům doma nebo učitelům ve škole. Byla nalezena i mačeta, kterou v obci ničili vše, na co přišli. Pomocí ní káceli mladé stromky, ale usekávali také zrcátka u osobních aut,“ vypočítala zdrcená první žena Držovic.

Policisté si tedy přijeli už pro zadržené vandaly, které si převzali od hasičů. „Případ šetříme prozatím v rovině přestupku, kdy dvaadvacetiletý mladík z Prostějova poničil mačetou sedm stromů. Dále byly poničeny lavičky a odpadní koše. V současné době čekáme na vyčíslení škody. Na místě se také nacházely dvě dívky a další tři mladíci. Hlavní pachatel se k ničení majetku plně doznal,“ zareagoval na dotaz Večerníku Josef Bednařík, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje.

Podle slov starostky Držovic budou škody velmi rozsáhlé. „Pokud jde o újmu na obecním majetku, odhadujeme ji zatím na zhruba pětadvacet tisíc korun. Ovšem zřejmě ještě vyšší ztráty spočítají občané na svém vlastním majetku,“ dodala Blanka Kolečkářová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...